Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası’nın ev sahipliğinde düzenlenen ‘KOBİ’lerle Güçlü ve Güvenli Yarınlara’ konulu panelde Trakya’nın sanayide parlayan yıldızı Çerkezköy ilçesi konuşuldu.
Türkiye’nin birçok noktasında KOBİ’lere ulaşmak ve onlara destek olacak finansman yöntemlerini anlatmak için Finansal Kurumlar Birliği öncülüğünde, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, BDDK, TİM ve Türk Eximbank desteği ile Türkiye’nin üreten kentlerinde yaklaşık 2 yıldır düzenlenen paneller devam ediyor. Geçtiğimiz aylarda Denizli, Bursa, Samsun, Adana, İzmir, Eskişehir ve Kocaeli ’de düzenlenen organizasyonlarda binlerce KOBİ’ye faktöring anlatıldı.
Gelişen ekonomilerde finansal sıkıntıya düşen ve nakit akışında aksaklık yaşayan KOBİ’lerin, finansmana erişim ve yararlanabilecekleri destek programları, kaynak alternatifleri, krediler ve borçlanma araçları gibi hayati konularda en doğru bilgiyi aldığı "KOBİ’lerle Güçlü ve Güvenli Yarınlara" buluşmasının yeni durağı 2017 yılını yaklaşık 905 milyon dolarlık ihracat rakamıyla kapatan Çerkezköy oldu.
Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonunda düzenlenen panele Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler, Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mehmet Danyeli, Faktoring Sektör Temsil Kurulu Başkanı Çağatay Baydar, Finansal Kurumlar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cantekin ve çok sayıda davetli katıldı.
"Vergiden muaf oluyoruz"
Panelistler Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler, Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mehmet Danyeli, Faktoring Sektör Temsil Kurulu Başkanı Çağatay Baydar, Finansal Kurumlar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cantekin, sanayi ve ticareti ele aldı.
Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, Çerkezköy’ün dünden bugününü kısa bir şekilde anlatarak Türkiye ortalamasında çok ciddi bir göç aldığını ifade etti. Hem sanayi anlamında hem de ticaret anlamında hızlı büyüyen bir ilçe olduklarına da dikkat çeken Başkan Akay, özellikle sanayi kuruluşlarının merkezlerinin İstanbul’da olmasından dolayı vergiden muaf olduklarını vurguladı.
"4 binden fazla üyemiz var"
Panelde konuşan Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mehmet Danyeli, oda ile ilgili geniş bilgi aktardı. Yeni bir seçimden çıktıklarını kaydeden Danyeli, Ticaret ve Sanayi Odası’nın 4 binden fazla üyesi olduğunu ve Çerkezköy, Kapaklı ile beraber Saray ilçesindeki üyelere de hizmet verdiklerini söyledi. Danyeli, "Çerkezköy’de Sanayi ve KOBİ iç içe. Odamıza bağlı 4 bin 300 üyemiz var. Yüzde 95’i KOBİ ölçeğinde. 70’li yıllarda tekstil ağırlıklı sanayi vardı ama artık oldukça az. Sanayimiz beyaz eşya, kimya, ilaç, kauçuk, plastik, madeni eşya, metal boya ve oto sanayi ağırlıklı. 3.5 milyar dolar ihracat yaptık. Diğer 3 OSB ile 4 milyar dolara ulaşan ihracatımız var" dedi.
Panelde Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler de, Türkiye’nin sayılı OSB’lerinden olan Çerkezköy OSB ile geniş bilgi aktardı. Başkan Sözdinler, doğalgaz kullanarak elektrik santralleri aracılığı ile elektrik üreten bir OSB olduklarını ifade etti. Sözdinler, "OSB’mizde 240 şirket var. Bu şirketlerin 41’i uluslararası şirketler. 72 bin çalışanımız var. Türkiye’nin 3. Büyük OSB’siyiz. 3 milyar dolar ihracatımız var. Bu yılın ilk 3 ayında yüzde 10 artış var üretimimizde" ifadelerini kaydetti.
"Faktoring sektörü olarak temel hizmeti veriyoruz"
Finansal Kurumlar Birliği Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mehmet Çağatay Baydar da, "KOBİ’ler banka kredileriyle finansman sağlamak çabasındalar. Biz Finansal Kurumlar Birliği çatısı altındaki 3 sektör olarak KOBİ’lere banka kredilerinin yanında yatırımları için kiralama, faktoring ve finansman hizmetleri veriyoruz" ifadelerine yer verdi. Baydar şöyle devam etti:
"Bu toplantıları da bu hizmetleri tanıtmak için düzenliyoruz. Faktoring sektörü olarak temel hizmeti veriyoruz. KOBİ’nin vadeli faturası varsa öncelikle garanti hizmeti veriyoruz. Vadesinde tahsilatını yapıyoruz. Eğer KOBİ’nin vadesinden önce finansmana ihtiyacı varsa nakit ihtiyacını karşılıyoruz. Hem finansman, hem tahsil hem de garanti hizmetinin üçünü birden verebilen başka bir finans ürünü yok. Biz Türkiye büyüdükçe daha fazla büyüyen bir sektörüz. Çünkü ticareti finanse ediyoruz. Ticaretin olmadığı yerde, durduğu yerde bizim büyümemiz de duruyor.
Panel konuşmaların ardından katılımcıların sorularının cevaplanmasıyla sona erdi.
Finansal Kurumlar Birliği, çatısında bulunan faktöring sektörü bünyesinde hizmet veren 60 faktöring şirketi ile her geçen gün genişleyen ve bugün 110 bine ulaşan müşteriye hizmet veriyor. 11 yıldır BDDK gözetiminde olan sektörün bu yılın 2017 yılı sonu rakamlarında işlem hacmi 145 milyar TL. Sektörün aktif büyüklüğü geçen yıla oranla yüzde 32’lik artışla 43 milyar TL seviyelerinde gerçekleşti. Öz kaynakları ise yüzde 14 büyüme ile 6 milyar TL seviyelerinde gerçekleşti. Faktöring sektörü 5 bine yaklaşan çalışanıyla bankacılıktan sonra reel sektöre en fazla finansman sağlayan sektör. Ancak KOBİ’ler henüz faktöring hizmetlerinden yeterli düzeyde faydalanamıyor, ürünleri tanımıyor. Finansal Kurumlar Birliği Türkiye’deki finansman kaynaklarını çeşitlendirmeyi ve üyelerince sağlanan alternatif finansman olanaklarının kullanımını yaygınlaştırmayı hedefliyor.