Koç Holding dünyanın en beğenilen şirketleri arasında

İSTANBUL (İHA) - Dünyanın önde gelen yönetim danışmanlığı şirketlerinden Hay Group her sene Fortune dergisi iş birliğiyle "Dünyanın En Beğenilen Şirketleri" araştırmasını sonuçlandırdı.

Bu sene dünyada 8 milyar dolar üzerinde ciroya sahip 347 şirketin üst düzey yöneticilerinin katılımıyla gerçekleştirilen araştırmada, yöneticiler kendi sektörlerindeki diğer şirketleri yenilikçilik, insan yönetimi, kurumsal varlık kullanımı, sosyal sorumluluk, yönetim kalitesi, finansal güç, uzun vadeli yatırımlar, ürün/servis kalitesi ve global olma kriterlerine göre 1-10 puanlık bir skalada değerlendirdi.

Reklam
Reklam

Buna göre kendi sektörlerindeki yöneticilerce en çok beğenilen şirketler Alcan, BMW, Boeing, DuPont, Exxon Mobil, FedEx, General Electric, IBM, Nestle, Novartis, Procter&Gamble, Toyota Industries ve Walt Disney oldu. İnsan Yönetimi konusunda en beğenilen şirketler Procter& Gamble, FedEx ve General Electric olurken, yenilikçilik alanında Apple, FedEx ve Walt Disney en beğenilen şirketler olarak öne çıktı. 25 ülkeden şirketin yer aldığı araştırmada bu sene ilk defa Koç Holding ile Türkiye'de yeraldı.

Hay Group'un her yıl "Dünyanın En Beğenilen Şirketleri" araştırmasının hemen ardından belli bir konuda gerçekleştirdiği ve sektörlerinde en beğenilen ilk üç şirketin yöneticilerinin cevaplarının araştırmaya katılan diğer şirket yöneticilerininkiyle karşılaştırıldığı takip araştırmasında ise bu sene yönetim kurulu idaresi ve etkili insan sermayesi yönetimine yaklaşım ele alındı.

Hay Group, yönetim kurullarının şirketlere yetenek geliştirme konusunda ne oranda yardımcı olduklarını araştırdı. En Beğenilen Şirketler araştırmasına katılan şirketlerden 150'sinden 3.322 yöneticinin katıldığı bu araştırmada yönetim kurullarının yetenek geliştirmedeki etkinliğinin şirketin başarısında yadsınamayacak bir etkisi olduğu tespit edildi.

Reklam
Reklam

Araştırma; en beğenilen şirketlerin yüzde 77'sinde yönetim kurullarının, CEO'larını şirket içinden atamak istediğini, buna karşın karşılaştırma grubundaki diğer şirketler için bu oranın yüzde 60 olduğunu gözler önüne serdi.

Hay Group Başkan Yardımcısı Ron Garonzik, başarılı yönetim kurullarının, en önemli görevlerinin doğru CEO'yu seçmek olduğunu bildiklerini, seçememeleri durumunda dünyada son zamanlarda artan CEO değişim hızının da gösterdiği üzere sonuçların çok ağır olabileceğini belirtti.
Araştırmaya göre, en beğenilen şirketlerin yüzde 91'inin CEO'larının beklenmedik kaybına karşı acil durum planları var ve bu plan en azından senede bir kere yönetim kurulunca gözden geçiriliyor.

En beğenilen şirketlerin yönetim kurullarının insan sermayesi yönetiminde diğer şirketlere göre daha aktif rol aldığı da görülüyor. En beğenilen şirketlerin yüzde 82'sinde insan sermayesi stratejisi yönetim kurulu tarafından gözden geçirilip onaylanırken, bu oranın diğer şirketlerde yüzde 67 olduğu gözlemleniyor. Aktif rol almak aynı zamanda bu işe diğer yönetim kurullarına oranla daha fazla zaman ayırmak anlamına da geliyor. Yönetim kurulu üyelerinden gerçek anlamda beklenen şirket içerisinde üst yönetim kadrolarındaki potansiyel liderlerin doğru tespit edilip geliştirilmesi yoluyla, şirketin kurumsal liderliği konusunda daha akıllı kararlar verilmesini sağlayabilecek süreç oluşturulmasına yardımcı olmaları isteniyor.

Reklam
Reklam

Araştırma sonuçlarına göre, en beğenilen şirketlerin yönetim kurulu idaresi ve etkili insan sermayesi yönetimi konusunda diğer şirketlere göre daha iyi olmalarının nedenleri, CEO'ya ve yönetime, insan sermayesi konularında uzmanlık sağlama oranı diğerlerinden yüzde 19 daha fazla, CEO'yu ve diğer üst düzey yöneticileri vakti gelince değiştirebilmelerine imkan sağlayacak yedekleme stratejilerine sahip olma oranı diğerlerinden yüzde 21 daha fazla, CEO'yu, finansal sonuçlar ve strateji uygulamadaki başarısı kadar insan sermayesini geliştirmedeki başarısı açısından da değerlendirme oranları diğerlerinden yüzde 23 daha fazla.

CEO'nun ve diğer üst düzey yöneticilerin beklenmedik kaybına karşı acil durum planına sahip olma ve bu planı senede en az bir kere gözden geçirme oranları diğerlerine göre yüzde 21 daha fazla. Üst düzey liderlik pozisyonları için hazırlanan adayların gelişimi hakkında düzenli rapor alma oranları diğerlerinden yüzde 15 daha fazla olması olarak gösterildi.