Koç, Kıbrıs sorununu değerlendirdi

İSTANBUL (İHA) - Koç Holding Yönetim Kurulu Onursal Başkanı Rahmi Koç, "Kıbrıs sorunu, yeni bir Annan Planı çerçevesinde çözülebilir" dedi. Koç, Kıbrıs'ın dış politika açısından 30 yıldır Türkiye'nin önünü kapattığını ve buna bağımlı bir politika güdüldüğünü söyledi.

Tekneyle dünya turuna çıkan ve bir süreliğine Türkiye'ye dönen Koç Holding Yönetim Kurulu Onursal Başkanı Rahmi Koç, Kabataş Eğitim Vakfı'nca düzenlenen Feriye Toplantıları'nın bu ayki konuğu oldu. Toplantıda, AB-Türkiye ilişkileri, dünyadaki ekonomik gelişmeler ile dünya seyahati konusunda konuşan Rahmi Koç, AB Zirvesi'nde Türkiye ile Avrupa devletleri arasında tartışmaların yaşanmasına neden olan Kıbrıs sorunu ve Rum Kesimi'nin adanın temsilcisi olarak tanınmasıyla ilgili olarak çarpıcı açıklamalarda bulundu. Koç, "Kıbrıs sorunu, yeni bir Annan Planı çerçevesinde çözülebilir. Ben Kıbrıs uzmanı değilim. Ama Kıbrıs, dış politika açısından 30 yıldır Türkiye'nin önünü kapatmıştır. Kıbrıs'a bağımlı politika güdülmüştür. Burada yapılabilecek en iyi şey, Kofi Annan'a yeni bir Annan Planı yapıp bunu ortaya koyması konusunda ricada bulunmak. Bu plan üzerinden hareketle de 3 Ekim 2005'ten evvel iki tarafın da 'evet' deyip onları Avrupa Topluluğu'na katmış olması" dedi.

Reklam
Reklam

"Avrupa Birliği'ne girmiş olmaları, Rumlar'ın elini güçlendiriyor" diyen Koç, "Avrupa Topluluğu Güney Kıbrıs'ı almadan evvel onlara, 'Siz Kuzey Kıbrıs ile anlaşın, ondan sonra ikinizi birlikte alacağım' diye şart koşsaydı, biz daha rahat ederdik. Rum Kesimi o zaman anlaşmaya mecbur olurdu. Fakat şimdi onlar AB'ye girdi, biz de dışarıda kaldık. Elimiz çok zayıfladı. Yaptırım gücümüz hemen hemen hiç kalmadı. Çünkü Avrupalılar, 'Siz AB'ye namzet bir ülkesiniz, siz AB'nin Gümrük Anlaşması'na girdiniz. Dolayısıyla yeni katılan 10 üyeyle de Gümrük Protokolü'nü imza ediniz. İmza ettiğiniz anda defakto Güney Kıbrıs'ı tanıyorsunuz demektir. Onu tanımak öbürünü tanımamak mı? Onu bilemiyorum. Öyle zannediyorum ki Güney Kıbrıslılar'ın tuzu kuru. 'Türkleri sıka sıka egaliyette bırakarak içime alacağım. Aksi taktirde eşit şartlarla buna razı olmam' diyor. Şimdi bunu nasıl çeviririz, nasıl kotarırız çok mühim. Türkiye'de kamuoyunun oluşturulması lazım. Hükümetimiz Kıbrıs sorununu çok güzel idare ediyor. Kıbrıs konusunu ve bu defa Türkiye'nin AB'ye girmesine mani olacak bir duruma sokmayacaklardır. Adımları önceden atıp önceden çözümler üretip bunları onlara sunacaklardır" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Türkiye'nin AB üyeliği konusunda Koç, "AB bizi 10 seneden önce almayacak. Ağzımızla kuş tutsak olmayacak. Ekonomimizi çok ilerletirsek belki daha erken de olur. Şimdiden cevap vermek kolay değil" açıklamasında bulundu.

Gümrük Birliği'ne hiçbir taviz alamadan girmenin bir hata olduğunu, buna rağmen Gümrük Birliği'nin memlekete dinamizm kattığını da sözlerine ekleyen Rahmi Koç; dünya seyahatiyle ilgili, "Ara vererek, geriye dönerek dünya seyahati yapmanın normal gezintiye çıkmaktan farkı yok" şeklindeki eleştirilere de yanıt verdi. Rahmi Koç, dünya seyahatini kendi keyfi için yaptığını, yarış içinde olmadığını söyledi.