Koç Üniversitesi Rektörü İnan, İyte’lilere Tecrübelerini Aktardı

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) Rektörlüğü tarafından düzenlenen "Koç Üniversitesi Lisansüstü Programların İçeriği" konulu konferans,...

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) Rektörlüğü tarafından düzenlenen "Koç Üniversitesi Lisansüstü Programların İçeriği" konulu konferans, Kütüphane Gösteri Merkezi'nde yapıldı.

Antarktika’da yaptığı çalışmalar nedeniyle 2 bin 400 metre yükseklikteki bir tepeye ismi verilen Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ümran Savaş İnan’ın konuşmacı olarak katıldığı konferansa, İYTE Rektörü Prof. Dr. Mustafa Güden, rektör yardımcıları, dekanlar, öğretim üyeleri ve öğrenciler yoğun ilgi gösterdi. Prof. Dr. Güden, açılış konuşmasında konuk Rektörün kısaca özgeçmişini aktardıktan sonra özellikle lisansüstü eğitim alan öğrenciler için son derece faydalı bir dinleti olacağına dikkat çekerek, sözü Prof. Dr. İnan’a bıraktı.

Reklam
Reklam

Öğrencilere "ne yaparsanız yapın, ancak istediğinizi yapın" tavsiyesinde bulunan İnan, içindeki heves ve heyecanı takip edebilme lüksüne sahip olduğu için kendisini şanslı gördüğünü söyledi. 36 yıl öğretim üyesi olarak görev yaptığı Stanford Üniversitesi'nden 2009 yılında Koç Üniversitesi'nin teklifiyle ayrıldığını ve Türkiye’deki akademik heyecanın kendisini etkilediğini belirtti. En önemli enerji kaynağının insan beynindeki dinamik kaynağın olduğunun altını çizen İnan, “Birey için neyin iyi olduğuna otoritelerin karar verdiği toplumlar, bu dinamiği iyi yönetemeyen, dolayısıyla kaybetmeye mahkum toplumlardır” diye konuştu.

"YARATICI FİKİRLER SERBEST ORTAMDA ÜRETİLEBİLİR"

Bilgiyle boğulmamış, serbest bir ortamda eğitim almış insanın daha yaratıcı fikirler üreteceğine inandığını vurgulayan İnan, “Üniversiteye en iyi öğretim üyelerini aldık idare olarak yapacağım en iyi şey onların yolundan çekilmek ve bu ortamın her yerde savunucusu olmaktır. Nesiller arası diyalog olarak tanımladığım üniversite eğitiminin devamını sağlamak için bu serbest ortamın sürekliliğini sağlamak zorundayım” dedi.

Reklam
Reklam

2010 yılından beri TÜBA asli üyesi görevini yürüten Prof. Dr. Ümran Savaş İnan, "En çok bilinen şeyin, en az bilen insanlardan öğrenileceğine inanıyorum. Çok az bildiğini zanneden lisans öğrencisiyle, her şeyi bildiğini zanneden doktora öğrencisini projelerde birlikte çalıştırdım. Lisans öğrencisi daha az bilgili olduğundan sorular soruyordu. Sorular karşısında doktora öğrencisi de sorgulamaya başlıyordu. Bu durum, sorgulama kültürü yaratıyor ve insan şunu da yapabilirim diyor" şeklinde konuştu.

Bilgiye ulaşımın değiştiğine işaret eden İnan, bilginin kendisinin de değiştiğini vurguladı.

"BİRLİKTE UZUN SÜRE NASIL OLURUZ MANTIĞI OLMALI"

Türkiye’deki Ar-Ge çalışmalarının yeterince nitelikli olmadığını sözlerine ekleyen İnan, Amerika’da üniversite ve sanayi birlikte uzun süre nasıl çalışabiliriz mantığıyla olaylara yaklaşırken, Türkiye’de ise nasıl avantaj elde edebiliriz düşüncesinin hakim olduğunu, dolayısıyla katma değeri yüksek bilginin üretilemediğini ifade etti.

Soru soran ve sorgulayan bir eğitim tarzının benimsenmesi gerektiğine vurgu yapan İnan, “İyi öğretim üyesinin zamanı yoktur, endüstri nasıl bir yol izlersem onun dikkatini çekebilirim diye düşündüğü takdirde nitelikle çalışmalara imza atabilir ve işte o zaman gerçekten bu ülkenin dış ticaret hacmi artar” dedi.

Reklam
Reklam

Uzay fiziği alanında Stanford Üniversitesi'nde birçok araştırma projesi yürüten İnan, Koç Üniversitesi'nde, Stanford Üniversitesi'nde ne varsa yapabileceğine inandığına dikkat çekerek, “Kısa zamanda Türkiye’nin akademik yelpazesine katkılarımız olacak” diyerek sözlerini noktaladı.

Soru cevap bölümünün ardından Rektörü Prof. Dr. Mustafa Güden, günün anısına Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ümran Savaş İnan'a plaket takdim etti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: