'Koca burunlu' yeni bir dinozor türü bulundu

Bilim insanları, ABD’nin Utah eyaletinde yapılan kazılarda yeni bir dinozor türünün iskeletine ulaştı.

ABD'de büyük burnu ve boynuzlarıyla dikkat çeken yeni bir dinozor çeşidine ait kemikler gün ışığına çıkarıldı.

Boyu 4,5 metre, ağırlığı ise 1,8 tona ulaşan Nasutoceraptops titusi adı verilen yeni dinozor türü, Proceedings of the Royal Society B adlı bilimsel dergide bilim dünyasına tanıtıldı.

Dinozoru tanıtan Utah Üniversitesi'ne bağlı Ulusal Utah Müzesi yetkilileri yeni türün özellikle çok büyük burnu ve gözlerinin üzerinde alışılmadık ölçülerde uzun ileriye doğru uzanan kavisli boynuzlarıyla benzersiz olduğuna işaret etti.

Reklam
Reklam

Triceratops ailesine mensup yeni türe adı, mensup olduğu ailenin ismini ifade eden Nasutotceratops ile Grand Staircase-Escalante Ulusal Abide adıverilen keşif bölgesinde uzun yıllar çalışmalarda bulunan paleontolojist AlanTitus'un soyadı birleştirilerek konuldu.

BOYNUZLARIYLA ‘MESAJLAŞIYORLARDI’
Proceedings of the Royal Society B yayımlanan araştırmada yer alan Denver Doğa ve Bilim Müzesi’nden paleontolog Scott Sampson, ‘Nasutoceratops türünün yavaş hareket eden, korunmak için gür çalılıkların arasında gezinen bir dinozor olduğunu’ söyledi.

Erkeklerin, dişilerle beraber olmak için ‘kafalarıyla dövüştüklerini’ belirten Sampson, ‘kıvrık boynuzlarını kavgalarda üstün gelmek için kullandıklarını’ ifade etti.

National Geographic’e bilgi veren Sampson, boynuzların bir diğer işlevinin de ‘benimle uğraşma’ mesajı vermek olduğunu söyledi.

Araştırmada yer almayan Pittsburgh Carneige Ulusal Tarih Müzesi’nden paleontolog Matt Lamanna, otçul dinozorların kendilerini savunmak için de boynuzlarını kullanmış olabileceklerini belirterek, “Eğer sizi yemeye çalışan birileri varsa, kafanızdaki büyük boynuzları kullanırsınız” dedi.

Reklam
Reklam