Kocaeli Aynı Acıları Yaşamak İstemiyor

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi 17 Ağustos Marmara Depremi’nin ardından bir daha aynı yıkım ve acı günlerin...

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi 17 Ağustos Marmara Depremi’nin ardından bir daha aynı yıkım ve acı günlerin yaşanmaması için çalışmalarına titizlikle devam ediyor.

Büyükşehir Belediyesi deprem bilincini artırmak ve olası tehlikelerin yaşanmaması için çeşitli noktalara konan deprem istasyonları, deprem izleme merkezi, kentsel dönüşüm, simülasyon ve sismoloji merkezi, afet ve acil müdahale sistemi gibi önemli çalışmalar yürütüyor

Büyükşehir Belediyesi binlerce insanın hayatını kaybettiği, birçok evin yerle bir olduğu Marmara Depremi’nin acılarını saran hizmetleri ile Kocaeli’yi yeniden cazibe merkezi haline getirmeyi başardı. Deprem bilincinin aşılanması ve olası deprem tehlikelerinde bu acıların tekrar yaşanması için önemli çalışmalar hayata geçirdi. Kocaeli’de yaşanan her türlü sarsıntıyı kayıt altına tutan Deprem İzleme Merkezi’ni kuran Büyükşehir bu sayede kentsel dönüşüm planlarına altlık oluşturdu. Bu sayede yapılacak binaların nerelerde olacağı belirlenmiş oldu.

Reklam
Reklam

İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı Zemin ve Deprem İnceleme Şube Müdürlüğü’ne bağlı olarak çalışacak Deprem İzleme Merkezi, ulusal deprem aktivitesinin izlenmesi ve Kocaeli’deki en küçük deprem hareketlerinin belirlenmesi sağlandı. Büyük ekranlar vasıtasıyla ve uluslararası kullanılan gelişmiş yazılım programlarıyla sarsıntıların yerleşim alanlarına etkisi, Kocaeli’nin deprem tehlike ve riskleri belirleniyor. Merkez deprem tehlike ve riskini belirleyecek şekilde gerekli ölçüm teknikleri ve cihazlarını merkez bünyesinde barındırıyor.

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı ile koordineli olarak sürdürülen bu çalışmada aynı zamanda Kocaeli için afet ve acil müdahale sistemi olarak çalışmakta. Olası depremlerde hasarın büyük olduğu yerler anında belirlenerek acil yardım ve arama kurtarma ekiplerinin yönlenmesi merkez sayesinde sağlanıyor. Kocaeli’de hasar yaratacak depremler merkez tarafından üretilen sms mesajlarıyla anında ilgili kurum kuruluş ve kişilere bilgilendirilerek olaya anında müdahale edilmesi sağlanıyor.

Reklam
Reklam

Büyükşehir Belediyesi yine kentin belli başlı noktalarına ivmeölçerler yerleştirdi. 22 adet yerleştirilen bu deprem istasyonları ile deprem hareketlerinin tespiti sağlanıyor. İvmeölçerler Yuvacık barajı gövdesi ve zeminine 2 adet, İZAYDAŞ katı atık yakma tesisi içerisine 2 adet ve yeni Başkanlık Binasına zemin ve bina olmak üzere 2, Kandıra, Körfez, Gölcük ve Karamürsel’de, Can Gülmen İlköğretim Okulu (Çolakoğlu), Kocaeli Serbest Böl. Tüpraş, TOSB, Arslanbey Muzaffer İncekara İÖO, Tepetarla Camii Bahçesi, Asım Kibar OSB, Kullar MYO, Köseköy MYO (Diler Çelik), Ford Otosan A.Ş, Nuh Çimento, meteoroloji istasyonunda 1 adet bulunuyor. İstasyonların sayısının 2012 yılının sonuna kadar 40’a çıkarılması planlanıyor.

Öte yandan Büyükşehir Belediyesi depremlerin canlı yaşanabileceği deprem simülasyon merkezi ile de hizmet veriyor. Deprem eğitimi verilen platform 3 bileşenli olarak deprem hareketlerini yansıtacak şekilde çalışıyor. Ev ortamındaki bir mekan şeklinde hazırlanan simülasyon platformu Kocaeli, Düzce, İstanbul gibi birçok depremi yansıtabiliyor. Simülasyon merkezinde Kocaeli ilindeki yaşayan tüm vatandaşlar ve öğrencilere deprem eğitimleri devam ediyor.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: