Kocaeli'de 'alg Patlaması' Tartışması

İZMİT İzmit Körfezi'nde, son olarak aralarında Karamürsel İlçesi'ndeki 'Mavi Bayraklı' Altın Kemer Plajı'nın bulunduğu bölgede kahverengi bir tabaka ile kaplandı.

İZMİT İzmit Körfezi'nde, son olarak aralarında Karamürsel İlçesi'ndeki 'Mavi Bayraklı' Altın Kemer Plajı'nın bulunduğu bölgede kahverengi bir tabaka ile kaplandı. Vatandaşların denize girdiği anlarda bir birkaç gün varlığını sürdüren bu tabaka ile ilgili yapılan incelemelerde, bunun denizde aşırı derecede çoğalan ve çok küçük organizmalar olan alg patlaması olduğu belirtildi. Daha sonra Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Tahir Büyükakın da bir açıklama yaparak, denizin kendi kendisini temizlediğini, Altın Kemer Plajı dahil İzmit Körfezi'nde belirlenen plajlarda rahatlıkla denize girilebileceğini bildirdi.
Bu gelişmelerin ardından TMMOB Kocaeli İl Koordinasyon Kurulu bir basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısına, bir süre önce bu olayla ilgili olarak TBMM'ye soru önergesi veren CHP Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet, TMMOB bağlı Oda başkanları, da katıldı. Basın toplantısında TMMOB adına açıklama yapan Çevre Mühendisleri Odası Kocaeli Şube Başkanı Mehtap Öztürk, son olarak 6 Temmuz 2015 tarihinde Karamürsel sahilinde görülen ve birkaç gün süren, 'alg patlaması' olarak adlandırılan biyolojik kirliliğin, mavi bayrak verilmiş ve insanların gönül rahatlığı ile yüzdüğü bir sahilde olmasının herkesi rahatsız ettiğini söyledi. Öztürk şöyle devam etti:
"DAHA ÖNCE 20 YILDA BİR, ŞİMDİ YILDA 4 KEZ OLUYOR"
"Bu durum halk sağlığını gözettiğimizden ötürü bizleri de rahatsız etmiş ve 11 Temmuz 2015 tarihinde bir basın açıklaması ile uyarıda bulunmuştuk. Ancak Büyükşehir Belediyesi yetkilileri tarafından yapılan açıklamalar sorunun çözümünden çok kafa karıştırmaya yönelik olup bilimsellikten uzak açıklamalarla geçiştirmeye çalışılmış, bizleri taraflı ve siyasi davranmakla itham etmişlerdir. Meslek Odaları bilimsel veriler üzerinden konuşur, meslek alanları üzerinden siyaset yapar. Körfezde meydana gelen bu kirlilik yüksek miktarda besi elementi olmasından kaynaklanmaktadır. Alg patlaması daha önceleri Marmara'da 20 yılda bir görülüyordu. Şimdi 1 yılda 4 defa meydana gelmiş olup besin kaynağı olan azot ve fosforun temel nedenleri araştırılıp soruna akılcı mühendislik yaklaşımları ile çözüm getirilmelidir. Körfeze yüksek miktarda besi elementi azot ve fosfor girmektedir. Bunun sonucu sıcaklık ve diğer faktörlere de bağlı alg patlaması, canlı mikroorganizma artışı gibi durumlar yaşanmaktadır."
DOĞAL DENGEYİ BOZUYOR
Mehtap Öztürk açıklamasında azot, fosfor gibi besi elementlerinin doğal dengeyi bozduğunu, bunların girdilerinin bir envanterinin çıkartılması gerektiğini, karasal, evsel kökenli girdiler ile endüstriyel kökenli girdilerin incelenmesini, çıkacak sonuçla ilgili olarak halkın da bilgilendirilmesi gerektiğini söyledi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: