Kocaeli’de günde 5 ton tıbbi atık toplanıyor

Büyükşehir Belediyesi, Kocaeli’deki Aile Sağlık Merkezleri’ne yönelik “Tıbbi Atık Yönetimi” konulu seminer düzenledi

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, İzmit İlçesinde sağlık hizmeti veren ‘Aile Sağlık Merkezleri’nde tıbbi atıkların yönetiminden sorumlu doktor, ebe ve hemşireler ile toplanmasından sorumlu olan personele Tıbbı Atık semineri verdi. Eğitim seminerinde atıkların yönetiminin bir bütün olarak ele alınması vurgulanarak günlük 5 ton civarında tıbbi atığın bertaraf edildiği ifade edildi.

AİLE SAĞLIK MERKEZLERİNE SEMİNER

Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı Atık Yönetimi Şube Müdürlüğü tarafından koordine edilen ve Kocaeli Valiliği Halk Sağlığı Müdürlüğü’nce desteklenen “Tıbbi Atık Yönetimi” konulu eğitim semineri Leyla Atakan Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı Atık Yönetimi Şube Müdürü Hüseyin Kılıç tarafından verilen eğitime, İzmit İlçesinde sağlık hizmeti veren “Aile Sağlığı Merkezleri”nde tıbbi atıkların yönetiminden sorumlu doktor, ebe ve hemşireler ile toplanmasından sorumlu olan hizmetli personellerin katıldı.

Reklam
Reklam

TIBBİ ATIK KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ

Şube Müdürü Hüseyin Kılıç yaptığı sunumda, Kocaeli’de tıbbi atıkların toplanması, taşınması ve sterilizasyon yöntemi ile bertarafının sağlanmasına yönelik olarak Büyükşehir Belediye Başkanlığınca yürütülen çalışmalar ile “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” gereğince “Atık Üreticileri” tarafından yapılması gereken kaynağında ayrı toplama çalışmaları hakkında detaylı bilgi verdi. Kılıç, Kocaeli’de başta üniversite hastanesi olmak üzere, devlet hastaneleri, özel hastaneler, diyaliz merkezleri, tıp merkezleri, poliklinikler ve Aile Sağlığı Merkezlerinden günlük yaklaşık 5 ton civarında tıbbi atığın bertaraf edilmek üzere, lisanslı toplama araçları ile toplanarak sterilizasyon tesisine nakledildiğini belirtti.

TOPLANAN ATIKLAR ARTIYOR

Seminerde yıllar içerisinde toplanan atık miktarının artış gösterdiği ve sağlık kurum ve kuruluşlarında toplanan atıkların kaynağında ayrı toplama çalışmasının her geçen gün daha dikkatli bir şekilde yürütüldüğünün gözlemlendiğini vurgulandı. Ayrıca sağlık kurum ve kuruluşlarında oluşan; evsel katı atıkların, ambalaj atıklarının, tıbbi atıkların ve tehlikeli atıkların kaynağında ayrı toplanması, uygun biriktirme ekipmanlarında biriktirilmesi ve enfeksiyon riski taşıyan tıbbi atıkların güvenli şekilde ortamdan uzaklaştırılması gerektiğine değinildi.

Reklam
Reklam

DİĞER İLEÇELERDE SÜRECEK

Atıkların yönetiminin bir bütün olarak ele alınmasının dile getirildiği seminerde evsel katı atıklar, tehlikeli atık kapsamında yer alan miadı dolmuş ilaçlar, atık piller, floresan lambalar ve atık kartuş-tonerler ile geri kazanılabilir nitelikteki ambalaj atıklarının, kullanılmış kızartmalık yağların, elektronik atıkların tıbbi atıklardan ayrı olarak biriktirilmesi konusunda “Aile Sağlığı Merkezi” çalışanlarını bilgilendirildi. Bilgilendirici eğitimlerin bir aylık periyotlar içerisinde Kocaeli’deki tüm ilçelerde verilecek.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: