Kocaeli’ne Sapanca Gölü’nden su takviyesi yapılmaya başlandı

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Yuvacık Barajı’nda suyun şehre ancak 10 gün yetebileceğini, bu...

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Yuvacık Barajı’nda suyun şehre ancak 10 gün yetebileceğini, bu yüzden Sapanca Gölü’nden su takviyesi yapılmaya başlandığını söyledi. Kocaeli’nde su sıkıntısı olmayacağını belirten Karaosmanoğlu, ”Sapanca’da Kocaeli’nin 1 yıllık su ihtiyacını karşılayabilecek kapasite var.” dedi.
Mevsim yağmurlarının bu yıl itibari ile geç gelmesinde ötürü Kocaeli’nin Yuvacık Barajı’nda su seviyesinde büyük bir düşüş meydana geldi. Susuz kalma tehlikesi ile karşı karşıya kalan Kocaeli’ne Sapanca Gölü’nden su takviyesi yapılmaya başlandı. Sapanca’dan çekilen su, Kullar Arıtma Tesisleri'nde arıtılarak şehre sunulmaya başlandı.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Sapanca Gölü'nden su almadan Yuvacık Barajı'ndaki suyun şehre 10 gün yeteceğini söyledi. Su seviyesinin riskli bir bölgeye geldiğini ifade eden Karaosmanoğlu, “Aşağıya doğru indikçe bu risk artar.” ifadesine yer verdi.
Su seviyesinin riskli bölgeye gelmesinden ötürü Sapanca Gölü’nden su takviyesi yapılmaya başlandığını kaydeden Karaosmanoğlu, “Biz hem su kalitesini düşürmeme adına daha verimli olması açısında bugün itibari ile başlama kararı aldık. Doyurucu kar ve yağmur yağışları başladığı anda da biz bitireceğiz. 1 hafta mı sürer, 10 gün mü sürer, onu bilemeyeceğim. Mevsim koşullarına göre değişecek.“ diyerek Kocaeli’nin susuz kalmayacağını dile getirdi. Karaosmanoğlu, Sapanca Gölü’nde 1 yıl boyunca yetebilecek su olduğu bilgisini de verdi.
"Su akmadığı zaman hayat duruyor." diyen Karaosmanoğlu, “Evdeki hanımınıza bile durumu izah edemezsiniz. 2006’da biz o sıkıntıyı yaşadık. Suyun izahı yok. Onun için tedbirimizi aldık. Vatandaş çeşmeyi açtığı zaman suyumuzun akması lazım.” dedi.
Sapanca Gölü’nden gelecek suyun temizliği konusunda vatandaşın şüphesi olmaması gerektiğini belirten Karaosmanoğlu, kendisinin de evde musluktan su içtiğini söyleyerek, “Kocaeli’nde vatandaşımız İSU olarak verdiğimiz bütün sular tam anlamı ile sağlıklı, içilebilir, kullanılabilirdir. Ben evimde kesinlikle damacana ya da bardak su kullanmıyorum. Doğrudan doğruya çeşmeden suyumu içiyorum.“ dedi.
Öte yandan son 3 ayda Kocaeli'nde yeterli ölçüde yağış düşmemesi sebebiyle barajı besleyen dereler kurudu. Baraj gölündeki su yüksekliği son yılların en alt seviyesine indi. Ayda 10 milyon metreküp suyun kente verildiği baraj gölünde çarşamba günü itibarıyla 13,18 milyon metreküp su kaldı. Toplam 50 milyon metreküp su kapasitesi bulunan Yuvacık Barajı'nda geçen yıl aralık ayında 34 milyon 700 bin metreküp su vardı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz