Kocaman bir fark var!

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı'nın (UNDP) geçtiğimiz aylarda gelir dengesizlikleriyle ilgili yayımladığı bir rapor, aynı ülke sınırları içinde dahi birbirinden siyah ve beyaz kadar farklı hayatlar yaşandığını ortaya koydu.

UNDP, raporundaki sıralamayı, İtalyan istatistikçi Corrado Gini’nin adını alan ve gelir dağılımındaki eşitsizliği ölçmeye yarayan Gini katsayısının yanı sıra diğer bazı başka faktörleri dikkate alarak yaptı.


BusinessWeek dergisinde yayımlanan bir foto analizde, dünyanın en gelişmiş ülkeleri Gini katsayılarına göre değerlendirildi. Gini katsayısına göre, sıfır gelir dağılımının tam olarak eşit olduğu anlamına gelirken, 100 net bir eşitsizlik olduğunu gösteriyor.

Reklam
Reklam

Bu istatistikler kapsamında listede İskandinav ülkelerini, Japonya ve Çek Cumhuriyeti’nde gelir dağılımının dengeli olduğu görülürken, birinci sırada yer alan ülkenin ABD olmaması dikkat çekti.


Gini katsayısı: 34.3

Bir zamanlar Asya’nın gelişmekte olan ülkeleriyle aynı kefeye konulan İrlanda, şimdilerde Avrupa’nın büyük borç sıkıntıları yaşayan ülkeleri arasında yer alıyor. 2008-2009 yılları arasında yaşanan resesyon, İrlandalı çalışanları olumsuz etkiledi. Ülkede işsizlik oranı 2009’un Ağustos ayında yüzde 12.5 ile zirve yaptı. Şimdilerde ise İrlanda, işsizlik oranı açısından Avrupa’da İspanya’dan sonra ikinci sırada yer alıyor. Ülkede en zengin yüzde 10’luk kesimin gelirinin toplam gelire oranı yüzde 27.2 iken en fakir yüzde 10’luk kesimin gelirinin toplam gelire oranı yüzde 2.9.


Gini kasayısı: 32.6

OECD’ye göre, 1990’lı yıllar ile 2000’li yıllar arasında, Kanadalıların asgari hane halkı geliri yıllık 0.2 oranında yükseldi. Son yıllarda ülkede gelir eşitsizliğinde büyük bir artış yaşandı. Kanada'da en zenginler, en fakirlerden, yaklaşık 9 buçuk kat daha fazla kazanıyor.

Reklam
Reklam

Gini katsayısı: 32.7

Fransa, küresel ekonomik krizden ilk çıkan ülkelerden biriydi. Anak bu durum zengin ile fakir arasındaki gelir farkının kapanmasına yardımcı olmuyor. Ülkenin en zenginleri, en fakirlerden yaklaşık 9 kat daha fazla kazanıyor.


Gini katsayısı: 33.0

AB’nin “ülkelerin bütçe açığı, gayrisafi yurtiçi hasılalarının yüzde 3’ünden fazlasına denk gelmeyecek” kuralını bozan dokuz ülkeden biri olduğu için Avrupa Komisyonu tarafından uyarılan Belçika’da, en zengin yüzde 10'luk kısım, en fakir yüzde 10'luk kısımdan 8 kat daha fazla kazanıyor.


Gini katsayısı: 33.7

İsviçre ekonomisi, 2009 yılında yüzde 2’lik bir daralma yaşadı. Dünyanın refah seviyesi en yüksek ülkelerinden biri olan İsviçre’nin işsizlik oranı diğer ülkelere göre oldukça düşük olsa da geçtiğimiz aylarda hafif bir yükseliş yaşadı. Ülkenin en zengin yüzde 10’luk kısmının gelirinin toplam gelire oranı yüzde 25.9. En fakir yüzde 10’luk kısmın gelirinin toplam gelire oranı yüzde 2.9


Gini katsayısı: 35.2

Avustralya, Çin'in ülkenin doğal kaynaklarına olan talebini devam ettirmesinden dolayı, büyümeye devam etti. Yine de ülkede zengin ile fakirin gelirleri arasında büyük bir fark var. Avustralya’nın en fakir yüzde 10’luk kısmının geliri toplam gelirin yüzde 25.4’üne denk gelirken, en fakir yüzde 10’luk kesimin geliri toplam gelirin yüzde 2'sine denk geliyor.

Reklam
Reklam

Gini katsayısı: 34.3

Avrupa Birliği maliye bakanlarının ülkenin borç krizine girmemesi için kurtarma paketleri üzerine tartıştığı Yunanistan’da en zengin yüzde 10’luk kesimin gelirinin toplam gelire oranı yüzde 26 iken, en fakir yüzde 10’luk kesimin gelirinin toplam gelire oranı yüzde 2.5


Gini katsayısı: 36.0

Sıralamada ekonomik verileri açısından İtalya ile aynı sırada yer alan İngiltere’de, enflasyona göre ayarlanmış sabit gelir 2004 ile 2008 yılları arasında yüzde 0.5 oranında arttı. Ülkede en zengin yüzde 10’luk kesimin gelirinin toplam gelire oranı,yüzde 26.8 iken, en fakir yüzde 10’luk kesimin gelirinin toplam gelire oranı yüzde 2.3


Gini katsayısı: 36.0

Avrupa’nın üçüncü büyük ekonomisi olan İtalya'da en zengin yüzde 10’luk kesimin gelirinin toplam gelire oranı yüzde 36 iken en fakir yüzde 10’luk kesimin gelirinin toplam gelire oranı yüzde 2.3


Gini katsayısı: 38.5

Son günlerde Yunanistan ile birlikte Avrupa ekonomisi için sorun yaratan ülkeler arasında yer alan Portekiz’te işsizlik oranı yüzde 10 seviyelerinde. Bununla birlikte, ülkenin en zengin yüzde 10’luk kısmın gelirinin toplam gelire oranı yüzde 29.8 iken, en fakir yüzde 10’luk kısmın gelirinin toplam gelire oranı yüzde 2.0

Reklam
Reklam

Gini katsayısı: 39.2

İsrail’in dünyanın en eşit ülkelerinden biri olduğu günler geride kaldı. İşçi Siyonist partisi liderleri, Yahudi göçmenler için kolektif bir çiftlik kurdu ancak ekonominin zor günler geçirdiği zamanlarda bu toplu çalışma alanları azaldı. Ülkedeki aşırı muhafazakar Yahudi mezhebi Haredilerin sayısının artması ve bu ailelerin erkeklerinin çalışmak yerine Tevrat okumayı tercih etmesi gelir eşitsizliğinin artmasına katkı da bulundu.


Gini katsayısı: 40.8

Büyük Buhran’dan bu yana görülen en büyük ekonomik durgunluktan çıkma savaşı veren ABD’de en zengin yüzde 10’luk kesimin geliri ülkenin toplam gelirinin 29.9’na denk gelirken, en fakir yüzde 10’luk kısım toplam gelirin 1.9’unu oluşturuyor.


Gini katsayısı: 42.5

Singapur dünyanın en açık ekonomilerinden biri ve Lehman Brothers’ın iflası ülkeyi derinden etkiledi ancak ülke 2009’un başıyla birlikte yeniden canlandı. Singapur’da 2009 yılında ülkenin en zengin yüzde 10’luk kısmı, toplam gelirin 32.8’sini oluştururken, en fakir yüzde 10’luk kısım toplam gelirin yüzde 2’sini oluşturuyor.

Reklam
Reklam

Gini katsayısı: 43.4

Rolls-Royce kullanan kişilerin çok olması, pahalı konutları ve şık alışveriş merkezleriyle dikkat çeken ülkede, zenginliklerini göstermekten gurur duyan pek çok kişi var. Hong Kong’da en zengin yüzde 10’luk kısmın kazancının toplam gelire oranı 34.9 iken, en fakir yüzde 10’luk kısmın gelirinin toplam gelire oranı yüzde 2.Ülkede sadece Filipinler, Endonezya ve diğer ülkelerden gelen göçmen işçilere asgari ücret ödeniyor. Normal vatandaşlar asgari ücretle çalışmıyor.