Kocaoğlu: “engellileri Düşünmeden Yapılan Hiçbir Bina Çağdaş Değildir”

İzmir Büyükşehir Belediyesi ‘Engelsiz İzmir’ projesi stratejik çalışmasına başladı. 30 Ekim-3 Kasım 2013’te yapılacak kongre...

İzmir Büyükşehir Belediyesi ‘Engelsiz İzmir’ projesi stratejik çalışmasına başladı. 30 Ekim-3 Kasım 2013’te yapılacak kongre ile İzmir’de 30 bin engelli vatandaşın hayatı daha da kolaylaşacak. 3 gün boyunca sürecek olan kongre, kentsel ve hukuksal anlamda yapılacak bir kongre olacak.

Uluslararası Engellilerin Kentsel Sorunları ve Çözümleri Kongre Başkanı Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Levent Köstem geniş bir ekiple Engelsiz İzmir projesinin oluşturulduğunu ve İzmir’in engelsiz kent olması için gerekeni yapacaklarını ifade etti. Köstem, “Engelliler için yasalar çıkartıldı fakat belli bir noktaya gelemiyor. Türkiye'de hiçbir kentin engellilerle ilgili stratejik planı yok. Bizim amacımız bu. Herkes birşeyler yapıyor fakat bunu belirlemek pek kolay olmuyor. Bir plan hazırlarken bunun uluslararası olmasını istedik. Toplum mühendisliği çok önemli bir hale geldi bunu biliyoruz. Biz de Toplum mühendisliği yapmak istiyoruz” dedi. Köstem, bina ve kurumlara asılması planlanan Engelsiz İzmir Bayrağı ile engellilere yaşam sahasına uygun binaların yapılmasını sağlayacaklarını söyledi.

Reklam
Reklam

İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu 2013’te yapılması planlanan ‘Engelsiz İzmir’ projesinde önceden stratejik plan yapmanın önemini şöyle anlattı:

"Bilim artık bu işlerin böyle gitmediğini böyle giderse arapsaçına döneceğini bırakın engelli vatandaşlarını engelsiz vatandaşlara bile hizmet edemediğini yaşayarak gördük. Kenti götürmek istenen hedefe doğru imar planı yapılmış yol haritası belirlenmiş, öncelik sırasına koyulmuş. Öncelik sıralamasından da taviz vermeyerek kentler ve ülkeler stratejik planlarla hedefe daha çabuk ulaşıyorsunuz. Bunların hepsi düşünüldüğünde meclis üyelerimize teşekkür ediyorum”

ENGELSİZ YAŞAM MERKEZİ

Stratejik planın belirlenmesinin 1 yılı bulacağını söyleyen Kocaoğlu , engelli vatandaşların yakınlarını da düşündüklerini söyleyerek engellilerin günü birlik bırakılabileceği bir yaşam merkezi yapılacağının müjdesini verdi. Kocaoğlu, “Buca'da 65 bin m2 alan içerisinde birçok sosyal desteğe ihtiyacı olan vatandaşlarımızı orada barındırıyoruz.Orada da Engelsiz Yaşam Merkezi sunacağız. Günübirlik çocuklar oraya bırakılarak ailenin işlerini görmesi biraz nefes alması gereken bir yer planlıyoruz. Engelsiz binalara bayrak asılması gibi bir projede planlanabilir. Engellilerin kentin bütün nimetlerini faydalanabileceğini istediğimiz bu yolu mutlaka başaracağız.Engelleri aşacağız” diye konuştu. Kocaoğlu bu uygulamanın Türkiye’de bir ilk olacağını vurguladı. Kocaoğlu önerilen engellileri düşünülerek yapılmayan binaların, otellerin çağdaşlıktan uzakta olduğunu vurgulayarak, “Engelli vatandaşlarımızı düşünülerek yapılan yapılarak bayrak asılacaktır. Bu çağdaşlaşmadır” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

"KALDIRIMLARI İŞGAL EDEN DÜKKANLARDAN ALIŞVERİŞ YAPMAYIN"

Kaldırımlar sürekli işgal altında olduğunu ve engellilerin yaşam alanlarının sınırlandığının altını çizen Kocaoğlu, “Beraber mücadele edeceğiz. Kaldırıma malzeme koyanlara tepki gösterip, alışveriş yapmamak gerekiyor. Biz zabıtalarla bu işi halletmeye çalışıyoruz. Kafe ve lokantalar için İzmir insanı açık mekan istiyor. İnsanları kapalı yerlere sokmayı dayatmaya gücümüz yok. Yayayı vatandaşı rahatsız eden daha çok ürün satmak için, kanepe satıyorsak kanepeyi halıyı satıyorsak halıyı kaldırıma koyan insanlardan bahsediyoruz ki, onlarla mücadele etmek zorundayız” ifadelerini kullandı.

İzmir’de 30 bin kadar engelli vatandaşın hangi apartmanda hangi adreste oturduğunu binaların üzerine yazıldığını bildiren Kocaoğlu, “Hepsinin adresleri girilmiş durumda. Herhangi bir yangın ya da depremde öncelikle onlar kurtarılacak” dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: