Kocaoğlu: ''Suyumuz var, arıtmamız yok''

İzmir (AA)- İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir'in su sorununa ilişkin olarak, "Tahtalı Barajı'nda bizim 6 bin litre/saniyelik arıtmamız var, suyumuz yok. Kuzeyde suyumuz var, arıtmamız yok" dedi.

Kocaoğlu, İzmir'de, su sorunun henüz konuşulmadığı 2007 yılının nisan ayında kampanya başlattıklarını, baraj ve tedbir projelerini açıkladıklarını ifade etti. Türkiye'de daha önce yer altı sularının klorlanıp sisteme verildiğini dile getiren Kocaoğlu, şu bilgileri verdi:

"Yüzey sularında arıtma vardı, ancak şimdi toprağın kirlenmesi ve küresel ısınma konusuna baktığımızda ister yer altı suyu ister yer üstü suyu olsun arıtma yaptıktan sonra suyu şebekeye vermek zorunda olduğumuzu görüyoruz. İzmir'in su kaynaklarını değerlendirdiğimizde Tahtalı'da bizim 6 bin litre/saniyelik arıtmamız var, orada suyumuz yok. Kuzeyde suyumuz var, arıtmamız yok."

Reklam
Reklam

İzmir Büyükşehir Belediyesinin su konusunda yol haritası çizdiğini, bu yol haritasını da kamuoyuna duyurduğunu kaydeden Aziz Kocaoğlu, "İzmir Büyükşehir Belediyesi, ÇED ve orman ile Hazine arazilerinin tahsisi için çalışmaya başlamış ve su konusunda tasarruf öngörmüştür. Ama bunların büyük çoğunluğunun inisiyatifi Ankara'dadır. İnisiyatifi Ankara'da olanların büyük çoğunluğunu gerçekleştiremedik" diye konuştu. Projeleri gerçekleştirmek için çaba gösterdiklerini ve yeni kaynak
arayışında olduklarını söyleyen Aziz Kocaoğlu, "Gelecek yıl susuzluğun İzmir'de çok büyük bir sorun olacağını düşünmüyorum. Yine de yağışlara bağlı" dedi.