Kocatepe Cmii'ne 18 yıl sonra bakım

ANKARA (İHA) - Türkiye'nin en büyük camiisi ünvanını elinde bulunduran Kocatepe Camii, 18 yıl aradan sonra bakıma alındı. Caminin bakım ve onarımı, yenilenen halılar hariç 2 milyon YTL'yi buluyor.

Cumhuriyet Türkiye'sinin en önemli yapıtlarından biri olan Kocatepe Camii, geniş çaplı bakım ve onarıma alındı. Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) tarafından üstlenilen bakım ve onarım faaliyetlerine Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) de destek veriyor. Kocatepe Camii'nin kurşunlarının yenilenmesi ve cami beden duvarlarının yüzeyleriyle minare yüzeylerinin dış etkenlere karşı korunması için boyanması en son 1988-1989 yıllarında yapıldı. Aradan geçen 18 yıl aradan sonra caminin tekrar bakıma alınmasına karar verildi. Caminin yaklaşık 5 bin metrekareyi bulunan halılarının yenilenmesi ise TOBB tarafından üstlenildi. Kocatepe Camii'nde yürütülen bakım ve onarım çalışmaları, kurşunların yenilenmesi, cami beden duvarlarının dış yüzeyleri ile minare yüzeylerinin dış etkenlere karşı korunması için boyanmasını kapsıyor. Temmuz 2006'da başlayan bakım-onarım çalışmalarının 2007 yılı sonunda tamamlanması öngörülüyor. Caminin bu bakım-onarım masrafları yaklaşık 2 milyon YTL'ye mal olacak ve bu bedel TDV tarafından karşılanacak.

Reklam
Reklam

16. yüzyıl estetiğine göre yapılan Kocatepe Camii, fotoğraf sanatçılarının da çekim alanını oluşturuyor. 64x67 metre (4 bin 288 metrekare) ölçüsündeki Kocatepe Camii, 48.5 metre yüksekliğinde, 25.5 metre çapında bir ana kubbeyle örtülü. Ana kubbe etrafında 4 yarım kubbe yer alırken, bu yarım kubbeler 12 kubbeyle genişletilmiş durumda. Asıl camii kısmına, ahşap geçmeli (kündekari) tarzda yapılmış bir ana ve 4 yan kapıdan giriliyor. Caminin kuzey kısmında, ana giriş kapısı önünde yer alan ve 2 bin 400 metrekare alanı kaplayan revaklı avluyu, mermer bir şadırvan süslüyor. Kocatepe Camii'nde revaklar 14 metre yüksekliğinde 26 kubbeyle örtülü. Revaklı avluyu çevreleyen kubbelerle camiinin yan giriş kapıları, kubbelerinin alemleri mermerden, ana ve yan kubbelerle minarelerin alemleri ise altın varakla kaplı bakırdan imal edildi. 88 metre yüksekliğindeki 3'er şerefeli 4 minareye, hem merdiven hem de asansörle çıkılabiliyor.