Kök Hücre Bekleyen Gürhan Için Kamuda Ilk Uygulama Başladı

Kök hücre vericisi kardeş elde etmek için uygulanan ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ödeme kapsamına...

Kök hücre vericisi kardeş elde etmek için uygulanan ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ödeme kapsamına alınan ‘tüp bebekte preimplantasyon genetik tanı yöntemi’, kamu hastaneleri arasında ilk kez Dr. Zekai Tahir Burak Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde hayata geçirildi. Tüp bebek yönteminde embriyoların anne rahmine yerleştirilmeden genetik testlerden geçirilmesi anlamına gelen preimplantasyon genetik tanı yöntemi, doğacak kardeşinden alınacak kök hücre ile sağlığına kavuşmayı bekleyen Gürhan Gezer için uygulandı.

Reklam
Reklam

Genetik bir rahatsızlıktan dolayı, enfeksiyonlara daha açık olan 12 yaşındaki Gürhan Gezer'e kök hücre nakli yapılmasına karar verildi. Ancak ailesinden ve kemik iliği bankasından uygun döner bulunamadı. Annenin normal yollarla gebe kalması durumunda hastalığın kardeş de görülme riski bulunduğundan, tüp bebek yöntemi kullanıldı. Dr. Zekai Tahir Burak Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tüp Bebek Ünitesi'nde embriyolar üç günlük iken çeşitli genetik testlerden geçirildi. Hastalığı taşımayan ve Gürhan ile doku uyumu saptanan sağlıklı embriyo anne rahmine yerleştirildi. Gürhan, şimdi doğacak Umut bebeği bekliyor. Anne karnında henüz 8 haftalık olan Umut bebekten doğumun ardından alınacak kök hücre, Gürhan'ın hastalığına şifa olacak.

Anne adayı Kamile Gezer, 'Hiperimmunglobulin E Sendromu' tanısı konulan oğlu Gürhan'daki kızarıklık, apse şikâyetlerinin henüz 3 günlük iken başladığını, ilk tanının ise 4 yaşındayken konulabildiğini söyledi. Hastalığın tedavisinde tüp bebek ve preimplantasyon genetik tanı yöntemi ile kardeş elde edilmesinin uygulandığını daha önce de bildiğini ancak geri ödeme kapsamında olmadığından beklediklerini dile getirdi. Şu anda sekiz haftalık hamile olan Kamile Gezer, "Hiç umudum yoktu, artık umutluyum, çok mutluyum." diye konuştu.

Reklam
Reklam

Gezer, embriyo transferini gerçekleştiren Doç. Dr. Nafiye Yılmaz'ın, işlem sırasında kendisine "Bu senin umudun olsun." dediğini belirterek, "O yüzden kız olsun, erkek olsun bebeğin ismini Umut koyacağım." dedi. Yedinci sınıf öğrencisi Gürhan Gezer ise kardeşine ikinci ismini kendisinin koyacağını söyledi.

DOÇ. DR. YILMAZ: BAZI UYGULAMALARDA ÖNCÜLÜK YAPMA GÖREVİMİZ VAR

Devlet hastaneleri arasında SGK kapsamında kök hücre vericisi kardeş elde etmeye yönelik ilk preimplantasyon genetik tanı işleminin yapıldığı Dr. Zekai Tahir Burak Eğitim Araştırma Hastanesi Tüp Bebek Ünite Sorumlusu Doç. Dr. Nafiye Yılmaz, Türkiye'de kamu alanında tüp bebek merkezinin ilk açıldığı hastane olduklarını hatırlatarak, "Bu nedenle bazı uygulamalarda öncülük yapma görevimiz var." diye konuştu.

Gürhan'ın genetik olarak görülen 'Hiperimmunglobulin E Sendromu' hakkında bilgi veren Yılmaz, hastalık nedeniyle enfeksiyonlara daha açık olduğunu belirterek, "Hastalık, sadece ciltte değil, akciğer ve iskelet sisteminde bir takım problemlerle seyrediyor. Yaşam kalitesini bozması, kaba yüz görünümü bu hastalığın belli başlı özellikleri arasında yer alıyor." şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Gürhan'ın hastalığı nedeni ile takip altında tutulduğu Sağlık Bakanlığı Ankara Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hematoloji Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde kök hücre nakli gerekliliğine karar verildiği, bu nedenle uygun donorün öncelikle akrabalardan ve kemik iliği bankasından temin edilmeye çalışıldığını aktaran Yılmaz, "Bu yolla bir donör bulunamadığı için doku uyumu olan bir tüp bebek gebeliği ile elde edilecek kardeş ve bundan alınacak kök hücrelerle Gürhan'ın tedavisinin tamamlanması planlandı." ifadelerini kullandı.

Yılmaz, bu aşamada da embriyoların rahme yerleştirilmeden genetik testler yapılarak sağlıklı olanın transferi anlamına gelen preimplantasyon genetik tanı yönteminin uygulandığını anlattı.

"SUT'TA BU KONUDA DEĞİŞİKLİK YAPILDI ANCAK SGK KAPSAMINDA KAMUDA BUNU İLK UYGULAYAN BİZ OLDUK."

Dünyada ve Türkiye'de bazı merkezlerde özellikle son yıllarda artan oranda preimplantasyon genetik tanı ve bununla beraber tüp bebek uygulamasının yapıldığına dikkat çeken Yılmaz, "Tıbbi olarak preimplantasyon genetik tanı yapılması gereken bazı hastalık grupları var. SGK'nın Sağlık Uygulama Tebliği (SUT)'nde bu hastalıkların hepsi yer almıyor. Bu nedenle bazı hastalar bu işlerin maliyetini kendisi karşılamak zorunda. Yaklaşık 1,5 yıl önce çıkan tebliğde, Gürhan gibi kök hücre vericisi kardeşe ihtiyacı olan ve bunun tüp bebek ve preimplantasyon genetik tanı ile yapılabileceği hasta grubunda SGK'nın masrafları karşılayacağı bildirilmişti." dedi.

Reklam
Reklam

Doç. Dr. Nafiye Yılmaz, tebliğin yayınlanmasının ardından Dr. Zekai Tahir Burak Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde de bu işlemin yapılabilmesi için altyapı çalışmalarını başlattıklarını aktardı. Yılmaz, Devlet hastanelerinden birinde preimplantasyon genetik tanı yönteminin ilk kez Kamile ve Gürhan Başar için kullanıldığını dile getirdi.

Umut bebeğin doğmasının ardından kordon kanından alınacak kök hücre, Ankara Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hematoloji Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Gürhan'a nakledilecek.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: