Kök Hücre Nakliyle Kardeşine Şifa Oldu

İZMİR (A.A) - Zeynep Hoşgörür - İzmir'de Kronik Myelositer Lösemi (KML) teşhisiyle tedavi gören Metin Aydoğdu, Kent Hastanesi Kemik İliği

İZMİR (A.A) - Zeynep Hoşgörür - İzmir'de Kronik Myelositer Lösemi (KML) teşhisiyle tedavi gören Metin Aydoğdu, Kent Hastanesi Kemik İliği Nakli Merkezi'nde ablasından alınan kök hücre nakli ile sağlığına kavuştu.

Konak Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü'nde peyzaj işçisi olarak çalışan Metin Aydoğdu (29), AA muhabirine yaptığı açıklamada, kemik ağrıları nedeniyle başvurduğu hastanede Mayıs 2011'de Kronik Myelositer Lösemi (KML) teşhisi konduğunu söyledi.

9 aylık tedavi boyunca zor günler geçirdiğini anlatan Aydoğdu, "Kan kanseri olduğumu öğrendim. Psikolojim çok bozuldu. Belki de çocuğumu bir daha göremeyeceğimi düşündüm. Ailemi bir daha göremeyeceğimi düşündüm. Allah'ın işi işte, şimdi buradayım" dedi.

Reklam
Reklam

İlaç tedavisinden olumlu sonuç alınamaması üzerine kök hücre naklinin gündeme geldiğini ifade eden Aydoğdu, şöyle konuştu:

"Kent Hastanesi Kemik İliği Nakli Merkezi sorumlusu Prof. Dr. İsmet Aydoğdu'ya başvurduk. 3 ablam var ve kardeşlerin donör olabileceği söylendi. 4 kardeş gittik, kan verdik. Ablamın dokuları yüzde 100 uydu. Doktorlarımız hemşirelerimiz bize moral verdiler. Çocuğuma kavuşacağımı söylediler. 2 Ocak'ta nakil gerçekleşti ve hastanede tedavi gördüm. Şu anda durumum çok iyi. Çocuklarımla birlikte ailemin içindeyim. İnsanın hayata bağlanması, çocuklarının yanında olması çok güzel. Ablam sayesinde hayata yeniden tutundum. Ablamla şu anda tam bağlı haldeyim. Kan grubum da onun kan grubu oldu, Allah ondan razı olsun."

2 yaşındaki oğlu Azat ile 6 aylık hamile eşine yeniden kavuşmanın mutluluğunu yaşadığını belirten Aydoğdu, "Bundan sonra ailemle birlikte Allah'tan sağlıklı bir hayat istiyorum. Hayata daha güzel bakmak istiyorum. Yeni bir vücut kazandım ve hayatımın kıymetini daha iyi bileceğim bundan sonra" dedi.

Reklam
Reklam

-"Ölsek de beraber, kalsak da"-

Kardeşinin yeniden sağlığına kavuşmasına vesile olan abla Gülbahar Aydoğdu da, 3 çocuğu olduğunu, kardeşi Metin'i de kendi evladı gibi gördüğünü söyledi.

Evin en küçük çocuğu olan erkek kardeşine lösemi teşhisi konulduğunda ne yapacaklarını bilemediklerini ifade eden Aydoğdu, şunları kaydetti:

"Ölürsek de, kalırsak da beraber' diye düşündüm, çok seviyorum çünkü. Gönüllü olarak verdim. Türkiye'de bulunmazsa yurt dışından araştıracaklarını söylediler. Senelerdir arıyor insanlar ve bulamıyorlar. Bizim yüzde 100 uyumlu olmamız Allah'ın mucizesi. Dünyanın en mutlu insanı hissettim kendimi. Kardeşimin kurtulmasını istiyordum. Çok sevindim benim dokumun uyduğunu öğrenince. Kardeşim daha da iyi olacak ve hep beraber olacağız."

Nakli gerçekleştiren Prof. Dr. İsmet Aydoğdu ise ilaç tedavisinden yanıt alınamadığı için kök hücre nakli yapılmasının kararlaştırıldığını, ablasının dokusunun tam uyumlu olduğunun belirlendiğini bildirdi.

Gülbahar Aydoğdu'nun kök hücrelerinin Metin Aydoğdu'ya nakledildiğini bildiren Prof. Dr. Aydoğdu, "Genelde doku uyum oranı yüzde 25-30 arasındadır. Doku grubunun tam uyumlu olması hastanın şansı. Şu anda durumu çok iyi, kan değerleri düzeldi. Hastalığı geçti. Belli aralarla takipleri yapılacak" dedi.

Reklam
Reklam

Kök hücre nakillerinde en büyük sorunun uygun donör bulunması olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Aydoğdu, insanların uzun süre nakil için beklemek durumunda kaldığını, kök hücre naklinin başarılı olmasında erken müdahalenin önem taşıdığını sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: