'Kök hücre uygulamaları tedavi yöntemi'

Ankara - Kök hücre nakli konusundaki çalışmalarıyla tanınan Prof. Dr. Haluk Deda, kök hücre uygulamalarının bütün dünyada "tedavi yöntemi" olarak kabul edildiğini söyledi.

Deda, kök hücre hastanın kendisinden alındığı sürece yasal bir engel bulunmadığını kaydetti. Bu yöntemle tedavi ettiği beyin ve omurilik hastalarının "Sağlık Bakanlığı'nın kontrolü altında olduğunu" anlatan Deda, herhangi yasal bir boşluk bulunmadığının da altını çizdi.

ABD'deki bir toplantıda çalışmalarına ilişkin sonuçlar sunduğunu bildiren Deda, "Toplantıda görüldü ki, dünyada en başarılı sonuçlar bizde. ABD, Japonya ve Avrupa'dan gelecek bilim adamlarına ameliyatları nasıl yaptığımızı göstereceğiz" dedi.

Reklam
Reklam

Deda, son 1 ay içinde kök hücre nakli yaptıkları 12 ALS (kas hareketinin giderek ortadan kalktığı ölümle sonuçlanan hastalık) ve omurilik hastasında geriye dönüşün başladığını bildirdi.

Kök hücre tedavisinin her hastada aynı sonucu vermeyeceğinin altını çizen Deda, tanıttığı hastaların hepsinde yapılan ön değerlendirme sonucu başarı şansı görülmesinin ardından operasyonun gerçekleştirildiğini söyledi.

Deda, sadece başka tedavi şansı kalmayan, tüm yollar denenmiş hastaları ameliyat ettiklerini bildirdi. Kök hücre nakli sonrası başarı elde edilemediği iddia edilen bazı hastalar bulunduğunun anımsatılması üzerine Deda, bu hastalarla ilgili her türlü bilgi ve test sonuçlarının Sağlık Bakanlığı'nda bulunduğunu ifade etti.

Deda, kendisiyle ilgili iddiaları ortaya atanların neden bunu yaptıklarını ve çalışmalarına karşı çıktıklarını açıklamaları gerektiğini kaydederek, "Kendi amaçlarımız için lütfen insanlık ayıbı işlemeyelim" dedi.