Kök hücreyle göz tedavisi

WASHINGTON (İHA) - Amerikalı bilimadamları, kürtajla alınmış ceninlerden elde ettikleri kök hücrelerle bir kadının görme duyusunu tedavi etmeyi başardı.

Ancak bir yandan başarılarını kutlayan Louisville Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, bir yandan da kürtajı teşvik ettikleri yönünde eleştiriler geleceğinden endişe ediyor. İngiltere'de kurallar açık: Kimse başka birinin tedavisi için gebe kalamaz ya da kürtajla alınmış bir cenini tedavide kullanamaz. Ancak aynı kurallar, Amerika Birleşik Devletleri için geçerli değil. Yeni araştırmanın bulguları, New Scientist dergisinde yer aldı. Elisabeth Bryant'ın görme duyusu, kürtajla alınmış bir ceninin gözlerinden alınan retina hücreleri nakledilerek tedavi edildi.

Reklam
Reklam

Nakil işlemi, kısa dönemli bir etkiyle sınırlı kalmamış görünüyor. Zira operasyonu yapan ekip bundan endişe ediyordu. 63 yaşında olan Elizabeth, deneysel ameliyat öncesinde sol gözü ile neredeyse hiçbir şey göremiyordu.

Bryant ise sevincini, "Şimdi bir odada karşımda oturan insanların gözlerini, burunlarını ve ağızlarını görebiliyorum" diye anlattı.
ABD'de şu ana kadar, gözlerinde ciddi hasar olan 6 hastaya benzer hücre nakilleri yapıldı. Louisville Üniversitesi'nde bu tekniği geliştiren Doktor Robert Aramant, "Biz yolu açtık. Bundan sonra bu tekniği tedavisi mümkün olmayan hastalıklara uygulamak mümkün" diye konuştu. Ancak meslektaşı ve ameliyatı gerçekleştiren Norman Radtke, "İnsanlar bizim kürtajı teşvik ettiğimizi sanacak" diyor.

Amerikan Gıda ve İlaç İdaresi, ekibe daha az ilerlemiş hastalıklarda da benzer tedavileri uygulama iznini verdi. Hafta başında, Toronto Üniversitesi'nden Kanadalı araştırmacılar, yetişkinlerden alınan retinalardaki kök hücrelerinin, zarar görmüş gözlerde ihtiyaç duyulan hücrelerin oluşturulması için uygun olduğunu açıklamışlardı.
Şimdiye kadar sadece hayvanlarda denenmiş olsa da bilim adamları, bu yöntemin insanlarda da uygulanabileceği konusunda umutlu. Öte yandan, bazı yeni tekniğe karşı olan çevreler de, yetişkinlerden alınan kök hücrelerle tedavi sağlanabilirken neden kürtajla alınmış ceninlerin kullanıldığını anlayamadıklarını söylüyor.

Reklam
Reklam