Köksal: Olayları çözmede yüzde 66 ile en öndeyiz

Aksaray (AA)- Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kağan Köksal, Türkiye'nin asayiş olaylarının yüzde 66'sını çözen ve bu bağlamda dünyanın en önde gelen ülkelerin birisi olduğunu belirterek, "bu rakamlar bizim değil yabancıların verdiği rakamlar" dedi.

Gezi ve ziyaretlerde bulunmak üzere Aksaray'a gelen Köksal, "kent bilgi ve güvenlik sistemi" MOBESE'nin bazı illerde kurulduğunu, ancak kendilerinin Türkiye'yi kavrayabilen, birbiri ile irtibatlı bir sistem ortaya çıkartmak için uzun soluklu çalışma yaptıklarını bildirdi. Köksal, son yıllarda polislik anlayışının değiştiğini, bu değişikliğin özünün de olayları meydana gelmeden önce önlemek olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

Reklam
Reklam

"Önce olayları çözmek önemlidir. Nitekim İnterpol'ün rakamlarına bakıldığında bu görülür. Türkiye olarak yüzde 66 oran ile olayları çözmede en önde gelen ülkelerden biriyiz. Bu oranın Kanada da yüzde 24, Almanya'da yüzde 40, Avusturya'da yüzde 45'leri bulabildiğini düşündüğümüzde bizdeki yüzde 66 çok önde gelen bir rakam. Yeni bir konsept geliştirip olayları olmadan önce önlemek, yani önleyici zabıta dediğimiz meseleyi geliştirmeye çalışıyoruz."

Halen polis eksiğinin olduğunu, bu konuda Avrupa standardını yakalayamadıklarını dile getiren Köksal, "Avrupa Birliği standardı 250 kişiye 1 polistir. Biz halen o noktayı
yakalayamadık. Bazı illerde bir polise 300-350-400 kişi düşüyor. Bunu 250 kişiye 1 polis düşecek hale getirebilirsek o zaman daha da iyi hizmet verebileceğimizi düşünüyoruz. Bu sene fakülte mezunlarımızdan 8 bin 500 kişi almayı planlıyoruz" dedi. Köksal, bir gazetecinin, son dönemlerde polis meslek yüksekokullarında
Fethullah Gülen'in etkinliğinin arttığı yönündeki iddialarla ilgili bir sorusu üzerine, "bunlar iddiadır. İspat edilememiş iddianın hiçbir geçerliliği yoktur. Bizim polis teşkilatımız hiç kimsenin değil sadece ve sadece devletinin emrinde, vatandaşının hizmetinde görev yapan çok önemli bir teşkilattır. Türkiye'nin temel direklerinden birisidir" diye konuştu.

Reklam
Reklam