Köktürk'ten 'sıfırcılara' Önerge

Lisans Yerleştirme Sınavı'nda (LYS) 189 bin 380 öğrencinin 'sıfır' çekmesi üzerine CHP Zonguldak Milletvekili Ali...

Lisans Yerleştirme Sınavı'nda (LYS) 189 bin 380 öğrencinin 'sıfır' çekmesi üzerine CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, sınav ve eğitim sistemindeki olumsuzlukların araştırılması için TBMM'ye önerge verdi.

CHP Milletvekili Ali İhsan Köktürk yaptığı yazılı açıklamada, “20 Temmuz 2012 tarihinde kamuoyuna açıklanan LYS’de 1 milyon 938 bin adaydan, 189 bin 380 adayın, dil testleri dahil toplamda girdikleri bazı alan test türlerinde, sıfır ve altında puan alarak “sıfır” çekmeleri aileleri ve eğitimle ilgili kurum ve kuruluşları tedirginliğe ve üzüntüye sürüklemiştir. 2011 yılında, 112 bin 18 öğrencinin sıfır çektiği LYS sınavında, bu yıl yüzde 69 artışla 189 bin 380 öğrencinin sıfır çekmesi kaygıları daha da artırmıştır. Özellikle matematik, geometri ve kimya sorularında sıfır çekenlerin sayısında geçmiş yıllara göre en az iki kat artış olduğu görülmüştür. 2011 LYS'de matematik testinde 31 bin 51 aday net çıkaramazken, 2012'de bu sayı 42 bin 221'e çıkmıştır. Geometride sıfır çekenlerin sayısı, geçen yıl 37 bin 867 iken bu yıl 64 bin 651, kimyada ise geçen yıl 3 bin 764 iken bu yıl 21 bin 800'e yükselmiştir. Diğer testlerde de 2011 yılına göre önemli bir düşüş olduğu görülmektedir. Bu yılın başarı oranlarının 2011 yılı oranlarının gerisine düşmesinin ardında, eğitim kalitesinin oldukça düşmesinin, eğitimin siyasal politikaların aracı haline dönüştürülmesinin yanı sıra; şifre, yanlış puan hesaplama skandalları ile zaten güvenirliğini yitiren ÖSYM'nin, sınava az bir zaman kala puan hesaplama yönteminde değişikliğe gitmesinin olduğu iddia edilmektedir. Öğrencilerin LYS’deki başarı ortalaması, aile ve okul gibi iki temel kurumun etkisinin yanında bölgesel açıdan sosyo-ekonomik farklılıklar ile de yakından ilişkili olduğu gözlenmektedir. Örneğin ülkenin kırsal kesimlerine gidildikçe ya da toplumun üst gelir düzeyinden aşağılara inildikçe karşılaştığımız başarısızlık tabloları, ülkemizde hala fırsat eşitliğinin sağlanamadığının, üstelik herhangi bir önlem alınması yönünde bir çabanın da ortaya konmadığının göstergesidir. Seçildiğimiz Zonguldak İlinin de başarılı iller sıralamasında yer almadığı görülmüştür. Sonuç olarak; LYS’de 189 bin 380 adayın, dil testleri dâhil toplamda girdikleri bazı alan test türlerinde, sıfır ve altında puan alarak “sıfır” çekmeleri, Yine iller arsındaki ve okullar arasındaki başarı ve başarısızlık durumları bu sınav sisteminin ve eğitim sisteminin sorgulanmasını ortaya koymaktadır. Milyonlarca insanımızı ilgilendiren, gençlerimizi başarısızlığa iten bu sınav sisteminin ve eğitim sistemindeki olumsuzlukların araştırılması, başarısızlığın nedenlerinin ortaya konulması ve sınavlara odaklı eğitim sisteminin çocuklarımızın yaşamından çıkarılabilmesi, yeni yolların, sistemlerin araştırılabilmesi için Anayasanın 98. Maddesine, TBMM İç Tüzüğü’nün 104. ve 105. maddesine göre Meclis Araştırılması açılmasını arz ve teklif ederiz” dedi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: