Köle: Ahilik, Ahlâk Temellerine Oturmuş Bir Esnaf Teşkilatıdır

Iğdır Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bekir Köle, Osmanlı'dan günümüze ekonomik, sosyal...

Iğdır Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bekir Köle, Osmanlı'dan günümüze ekonomik, sosyal ve kültürel hayatta çok önemli bir rol oynayan ahiliğin yeniden canlandırılmasını istedi.

Ahilik Haftası münasebeti ile Iğdır Kültür Merkezinde gerçekleştirilen programa konuşmacı olarak katılan Köle, "Ahilik, ahlâk temellerine oturmuş bir esnaf teşkilatıdır." dedi. Ahiliğin çağlar ötesi prensiplerinin tekrar canlandırılması ve bir model olarak bugüne uyarlanmasında büyük faydalar olacağını belirten Köle, bugünkü esnafın her zamankinden daha fazla ahiliğin kazanımları olan kardeşlik ruhu, dayanışma, yardımlaşma, birlik ve beraberliğe ihtiyacı olduğunu ifade etti.

Reklam
Reklam

'Ahi' kelimesinin Arapçada 'kardeşim' anlamına geldiğini, İslam'ın bütün inananları kardeş ilan ettiğini hatırlatan Doç. Dr. Köle, "Ahilik, Selçuklu Devleti'nin yıkılmasından sonra Anadolu'daki birliğin sağlanmasında ve Osmanlı devletinin kurulmasında büyük rol oynamıştır. Osmanlı devletinin temelleri atılırken Osmanlı Beyliği, ahilikten ve ahi reislerinin nüfuzlarından yararlanmıştır. Osman Gazi'nin kayın pederi olan Şeyh Edebali, ahilerin ileri gelenlerindendi. Osman Gazi, kılıcını ahi usulüne göre kuşanmış, Orhan Gazi ise ahiliğin önemli bir savunucusu olmuştur. Ahilik, uzun bir süreç olarak devam eden ahlakî ve tasavvufî eğitimin sonucunda gerçekleşmektedir. Ahilikte meslektaşının ürünlerini kötülemek, taklit etmek ve bir diğerinin elinden pazar kapma yarışı yoktur. 'Ben siftah ettim, komşum siftah etmedi' diyerek müşterisini rakibine gönderen bir kanaatkârlık ve diğergamlık vardır. Ahilikte para amaç değil, araçtır." diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: