Koleksiyoncular madeni euro topluyor

BERLİN (İHA) - Avrupa'nın birçok ülkesinde para koleksiyoncuları ellerine geçen tüm madeni Euro ve Cent'leri topluyor. Ancak Euro'nun kullanıldığı 12 ülkenin bozuk paralarını biraraya toplama çabası zahmetli olsa da uzmanlar, ileride bu paraları büyük meblağlara dönüştürme hayalini gerçekçi bulmuyor. Euro'yu kullanan tüm ülkelerin bozuk paralarını toplamaya kalkan bir kişinin 1 Cent'ten 2 Euro'ya kadar toplam 96 tane Euro ve Cent toplaması gerekiyor.

Euro para birimini kullanan 12 Avrupa Birliği üyesi ülkenin bozuk paralarının sırt kısmında ülkelere has motifler bulunuyor. Bu 12 ülkenin yanı sıra Euro ve Cent'i kullanan Vatikan, San Marino ya da Monaco'da bozuk paraları bulmak çok daha zor.

Reklam
Reklam

Almanya'da da İrlanda ve Portekiz'in madeni paralarını tesadüfen ele geçirme olanağı bugünlerde daha da zorlaştı. Halk arasında talebin fazla olması, bu para birimlerinin normal fiyatının üstünde bir değer kazanmasına neden oluyor. Metal para uzmanı Herbert Stuckert bu durumun yakın zamanda değişeceğini belirterek, "Bu konudaki gelişmeler yakın zamanda duraklayacaktır. Çünkü bir gün, herkesin eline, istediği tüm demir paralar geçecek. Ama şu günlerde bu durum bir trend haline geldi ve öyle gözüküyor ki bu trendden etkilenen birçok kişi yakın gelecekte koleksiyoncular kervanına katılacak" dedi.

VATİKAN, SAN MARİNO VE MONACO'DA ÖZEL BASILIYOR Vatikan, San Marino ya da Monaco'nun demir paralarının süpermarkette bozuk para olarak elimize geçmesi ise çok zor. Ve bu durum herhalde böyle kalacak. Çünkü bu ülkelerin paraları tüm Avrupa'da ödenmek için kullanabilir olsa da, sadece koleksiyoncular için basılıyor ve yalnızca bu işin tüccarlarından satın alınabiliyor.

1 Cent'ten 2 Euro'ya kadar olan demir paraların toplam değeri 3.88 Euro yaparken, örneğin Monaco'nun madeni paraları, tüccarlar tarafından yaklaşık 350 Euro'ya satılıyor. Vatikan motifli 8 ayrı demir paranın değeri ise 1.200 Euro. Düsseldorflu pul ve para koleksiyon tüccarı Herbert Stuckert bunun nedenini açıklarken, "Monaco'nun madeni paralarının pahalı olması, Monaco nüfusunun az olması ve bu nedenle orada Euro ve Cent basımının da az olmasından kaynaklanıyor. San Marino'da da aynı durum sözkonusu. Vatikan'da ise para birimlerinin arkasında Papa'nın resmi bulunuyor. Bu da fiyatı arttırıyor. Özellikle Polonyalılar Vatikan paralarını topluyor ve artık Amerikalılar ve Kanadalılar da Euro toplamaya başladılar" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Bu arada, büyük meblağlar ödeyip demir Euro'ları satın alan bazı koleksiyoncular gelecekte hayal kırıklığına uğrayabilirler. Çünkü hiçbir trend ömür boyu sürmüyor ve hobi olarak yapılan işlerin sonradan paraya dönüştürülebileceği düşüncesi çoğu zaman tutmuyor. Bunu pul koleksiyoncuları sıkça yaşadılar.

Örneğin bugün, 1960'lardan sonraki pullar, gerçek değerinin bile altında satılıyor. Aynı durum telefon kartlarında da yaşanıyor. 90'lı yıllarda az bulunan telefon kartlarına büyük miktarda para yatıranlar şimdi umduklarını bulamıyor.