Kolesterol artık "masum"

ANKARA (A.A) - Uzun yıllar kolesterol konusunda çalışmalar yürüten uzman biyolog Mevlüt Durmuş, bu konudaki yeni kitabı "Kolesterol ve Akıl Oyunları"nda "yıllardır suçlu gösterilen" söz konusu molekül ile ilgili ilginç görüşlere yer veriyor.

Daha önce kolesterol ile ilgili 4 kitabı bulunan Durmuş, yeni kitabında, bilim adamlarının yıllardır "suçlu" gösterdikleri kolesterole artık "masum" dediklerine dikkati çekiyor.

"Son dönemlerde yapılan ciddi araştırmalara göre kolesterolün kalp krizine neden olmadığını, bu molekülün hayati bir önem taşıdığını" savunan Durmuş, "Kalp krizi ve kolesterol ilişkisini anlamak için eş zamanlı yapılan araştırmalarda, kalp krizi geçirenlerin en az yarısının kolesterol düzeylerinin normal olduğu" iddiasında bulunuyor.

Reklam
Reklam

Kitapta, kanda tek başına gezinen kolesterol molekülleri bulunmadığını kaydeden Durmuş, "Eş zamanlı geçirilmiş kalp krizlerine bakıldığında, yüksek kolesterol-kalp krizi ilişkisi anlamını yitiriyor. Yani yüksek kolesterol düzeyleri ile damar sertliğine bağlı geçirilen kalp krizleri arasında doğrusal bir bağıntı bulunamıyor" ifadesini kullanıyor.

-TARKAN'IN KOLESTEROL YÜKSEKLİĞİ-

Yumurta, süt, tereyağı, et, keten tohumu, ceviz, fındık, Antep fıstığı ve benzeri besinlerin aşırıya kaçmadığı sürece kalp başta olmak üzere insan sağlığı için faydalı olduğunu ifade eden Durmuş, bu besinlerin kan, kolesterol ve trigliserid düzeyini yükseltmediğini, lipit değerlerini azaltma ihtimallerinin ise çok daha yüksek olduğunu savunuyor.

Kolesterol teorisine göre bütün suçu karaciğere ve genlere doğru yönlendirmenin, hastada karamsar bir durgunluk, hekimde ise hastaya karşı çok kısa vadeli bir kurtuluş ve rahatlama ortaya çıkardığını kaydeden Durmuş, kitabında şu görüşleri dile getiriyor:

Reklam
Reklam

"Ünlü pop şarkıcımız Tarkan'ın kolesterol yüksekliğine de 'genetik' deyip kurtulmuşlar doktorlarımız. Her şey genlerde başlar, gerçekten bu doğru. Fakat genler organizma üzerindeki etkilerini en az bir organ üzerinde ortaya çıkarırlar. Hangi organ nedeniyle bu durumun ortaya çıktığını sanırım söylemeyi unutmuşlar."