Kolombiya, ülkenin ikinci büyük isyancı grubuyla da müzakarelere başladı

Kolombiya'da, ülkenin en büyük silahlı isyancı grubu FARC'la müzakerelerde sona yaklaşan hükümet, ülkedeki ikinci büyük gerilla grubu ELN ile de resmi müzakerelere başladı.

Kolombiya'da 1964'te başlayan, solcu gerillalar ile güvenlik güçleri ve sağcı paramiliter güçler arasında yaşanan çatışmalarda yaklaşık 220 bin kişi yaşamını yitirdi.

Kolombiya'da, ülkenin en büyük silahlı isyancı grubu FARC'la (Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri) müzakerelerde sona yaklaşan hükümet, ülkedeki ikinci büyük gerilla grubu ELN (Ulusal Kurtuluş Ordusu) ile de resmi müzakerelere başladı.

Hükümet ve ELN tarafının müzakerecileri, resmi görüşmelerin başladığına dair ortak açıklamayı Venezuela'nın başkenti Caracas'ta yaptı.

Reklam
Reklam

Taraflar gayri resmi olarak görüşmelere daha önce başlamıştı.

Kolombiya ile Farc '6 ay içinde barış anlaşması imzalayacak'Kolombiya devleti ve ELN arasındaki çatışmaların başlangıcı yaklaşık yarım asır öncesine dayanıyor.

1964'te başlayan, solcu gerillalar ile güvenlik güçleri ve sağcı paramiliter güçler arasında yaşanan çatışmalarda yaklaşık 220 bin kişi yaşamını yitirdi.

Kolombiya hükümeti ve FARC arasındaki barış görüşmelerinde ise nihai barış anlaşması aşamasına yaklaşılıyor.

Anlaşma ardından silahların bırakılması konusu da tartışılacakKolombiya hükümeti ve ELN, Caracas'taki açıklamada, Ekvador'da başlayacak resmi barış görüşmelerinin altı maddelik gündemi hakkında anlaşıldığını belirtti.

ELN tarafı müzakerecilerinden Antonio Garcia (sağda) ve hükümet tarafı müzakerecilerinden Frank Pearl, Caracas'ta düzenlenen basın açıklaması ardından kameralar önünde el sıkışarak poz verdi.

Reklam
Reklam

Görüşmelerin Brezilya ve Şili'nin de aralarında bulunduğu farklı ülkelere kaydırılma olasılığı bulunduğu belirtiliyor.

Kolombiya: Farc'tan 'barış görüşmelerine ELN de dahil edilsin' çağrısıTartışılacak konular arasında örgütün, bir barış anlaşmasına varılması ardından silahları nasıl bırakacağı ve Kolombiya siyasetine nasıl dâhil olacağı konusu da var.

Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos açıklamayı hoş karşıladı ve 'ELN'nin Kolombiya'da barışın yaratılmasında rol oynayabileceğini ve rol oynaması gerektiğini' söyledi.

ELN nedir?ELN 1959'da gerçekleştirilen Küba devriminden alınan ilhamla 1964'te kuruldu.

Cizvit papaz Camilo Torres örgütün kurucularından biriydi.

1998'den itibaren örgüte, Gabino lakabıyla bilinen Nicolas Rodriguez Bautista liderlik yaptı.

ELN en şiddetli eylemlerinden bazılarını 1990'ların sonlarında yaptı.

Müzakerelerdeki tartışılacak başlıklarından biri de örgütün, bir barış anlaşmasına varılması ardından silahları nasıl bırakacağı ve Kolombiya siyasetine nasıl dâhil olacağı.

Reklam
Reklam

ELN'nin 1998'de Antioquia Eyaleti'nde bir petrol boru hattını havaya uçurması sonucu 84 kişi öldü.

Örgüt ayrıca güvenlik güçleri ve yerel işadamlarına yönelik saldırılar düzenledi ve birçok kişiyi kaçırdı.

İsyancı grup geçen yıl, yerel seçimlerin ardından seçim sandıklarını taşıyan asker ve polislere pusu kurarak bir saldırı gerçekleştirmişti.

Bu saldırıda 11 asker ve polis ölmüştü.