Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Züleyha Çalıkuşu, erken teşhis edilen kolon kanseri tedavisinde başarı oranının yüzde 95'lerde olduğunu söyledi.
Doç. Dr. Züleyha Çalıkuşu, kolon kanserinin tarama testleri ile kolaylıkla saptanabilen ve poliplerin çıkarılması ile de büyük ölçüde önlenebilen bir hastalık olduğunu belirtti. Erken teşhisin çok önemli olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Çalıkuşu, "ABD'de her yıl yaklaşık olarak 30 bin kişinin hayatı kurtarılabiliyor. Erken tanı konulduğunda başarı oranı yüzde 95'lere ulaşıyor. Ancak ülkemizdeki hastaların sadece 5'te 1'inde erken evrede tanı konulabiliyor" dedi.
Kanser türleri arasında en yaygın olanlardan biri olan kolon kanserine dünyada her yıl 1 milyon, Türkiye'de ise 6 bin kişinin yakalandığını belirten Doç. Dr. Çalıkuşu, "Kolon kanseri ülkemizde erkeklerde akciğer, prostat ve mesane kanserinden sonra 4. sırada, kadınlarda ise meme kanserinden sonra 2. sırada görülmektedir. Ülkemizde kolon kanserine yakalananların maalesef yarısı hayatını kaybediyor. Erkeklerde biraz daha sık görülmektedir, erkek/kadın oranı 1,3 dür. Kolon kanseri herhangi bir yaşta ortaya çıkabileceği gibi hastaların yüzde 90'ından fazlasında 40 yaşın üzerinde ortaya çıkıyor. Hastalığı en sık görüldüğü yaş ise 60'lı yaşlardır" diye konuştu.
Kalın bağırsak kanserinin bağırsak poliplerinin büyümeleri ve kanser içeren dokuya dönüşmeleri ile oluştuğunu vurgulayan Çalışıkuşu, kolay belirti vermeyen ve yavaş büyüyen bir kanser türü olan kolon kanserinin geç ortaya çıkan belirtilerini kabızlık, ishal, barsak alışkanlığının değişmesi, karın ağrısı, dışkıda kan, ağrılı dışkılama, yeterince boşalamama hissi ve sebebi bilinmeyen ani kilo kaybı olarak sıraladı. Doç. Dr. Züleyha Çalıkuşu, belirtiler ortaya çıktığında kanser oldukça ilerlemiş sayıldığı için özellikle risk grubundaki kişilere düzenli kontrollerini aksatmamaları konusunda uyarılarda bulundu. Kolon kanserinin erken teşhisle önlenebildiğine dikkat çeken Çalıkuşu, şöyle devam etti:
"Kalınbağırsak kanserlerinin yüzde 80'den fazlası bağırsaktaki polip denilen yapılardan kaynaklanırlar. Polipler bağırsağın iç yüzünde oluşan, bağırsak içine doğru uzanan yapılardır. Kalın bağırsakta polip bulunma olasılığı yaş ilerledikçe artmakta, 50 yaş üzerindeki insanların yüzde 25-30'unda, 70 yaşındaki insanların da yaklaşık yarısında polip bulunmaktadır. 50 yaşından itibaren yapılan tarama testleriyle bağırsak kanser öncüsü poliplerin saptanarak çıkarılması hayat kurtarıcıdır. Düzenli sağlık taramaları yapıldığında toplumlarda kolon kanserinde ciddi bir azalma olduğu ortaya çıkmıştır. 50 yaşından itibaren toplumdaki herkesin bir kez kolonoskopi ve daha sonra her yıl dışkıda kan testi yaptırması gerekiyor. Ailesinde kolon kanseri geçirmiş olanlar tarama testlerine daha erken yaşta başlamalıdırlar. Sigara ve alkol kullanımı her kanser türünde olduğu gibi kolon kanserinde de önemli oranda riski arttırmaktadır."
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz