Kolonoskopi nedir? Nasıl uygulanır?

Kolonoskopi kalın bağırsakların (Kolon), ışıklı, kolayca eğilebilen, ince tüp şeklinde yapılmış optik bir kamera ile incelenmesi yöntemidir.

Bu işlem sayesinde kalın bağırsakların hastalıklarına tanı konulur.

KOLONOSKOPİ HANGİ DURUMLARDA UYGULANIR?

1-İlaçlı bağırsak filminde ortaya çıkan normal dışı görünümlerin ileri değerlendirilmesi,

2-Nedeni açıklanamayan mide-bağırsak sistemine ait kanamalar

-Makattan olan kanamalar

-Nedeni açık olmayan siyah renkli dışkılama

-Gaitada gizli kan tetkikinin pozitif çıkması

3-Nedeni belli olmayan demir eksikliği anemisi

4-Kalın bağırsaktan kaynaklanan kanser hastalığının takip ve tanısı

-Tedavi edilebilir kalın barsak kanseri olan, yada "polip" saptanan hastalarda eşzamanlı ortaya çıkan diğer polip yada kanserli dokuların belirlenmesi amacı ile,

Reklam
Reklam

-Daha evvelce tanı konulup tedavi edilmiş kalın bağırsak kanseri yada kalın bağırsak polipi olanlarda 1 yıl sonunda ve sonra her 3-5 yılda bir takip amacı ile,

-Ailesinde kalın bağırsak kanseri bulunanlarda

-Kronik Ülseratif Kolit hastalığı olanlarda her 1-2 yılda bir takip amacı ile,

5-Klinik olarak önemli ishallerin nedeni belirli değilse Kolonoskopi yapılır.

Tedavi amaçlı uygulama

Kalın bağırsaktan kanama nedeninin tedavisi (damarsal anormallikler, ülserlere müdahale). Yabancı cisimlerin çıkarılması, Kolon poliplerinin çıkarılması v.b

Ön hazırlık

Kalın bağırsakların yeterince incelenebilmesi için bağırsaklarınızın içinde herhangi bir kalıntı olmamalıdır. Bu amaçla işlemden önceki günde "berrak diyet" olarak isimlendirilen sıvı, posasız içecekler içilir, katı gıdalar alınmaz, aynı günün akşamı müshil içilerek bağırsakların tam anlamı ile boşalması sağlanır. Daha evvel kullanılmakta olan aspirin ve benzeri kanı sulandıran ilaçların birkaç gün önceden kesilmesi gereklidir.

KOLONOSKOPİ NASIL YAPILIR?

Doktorunuz yada endoskopi hemşiresi işlem öncesinde size açıklama yapacak ve bu işlemle ilgili sorularınızı cevaplayacaktır. Daha evvel herhangi bir endoskopik muayene yöntemi uygulanmış ise bu konuda doktorunuza bilgi veriniz. Herhangi bir ilaç yada maddeye karşı alerjik reaksiyonunuz daha evvel oldu ise bunları doktorunuza bildiriniz. İşlem öncesi size bir gömlek giydirilecek, gözlükleriniz, kontak lensinizin işlem öncesi çıkarılması istenecektir.

Reklam
Reklam

Kolonoskopi işleminin kolayca uygulanabilmesi için yatar pozisyonda iken damardan sizi sakinleştirip işlemi daha rahat tolere etmenizi sağlayacak ilaçlar verilecektir. Muayene masasında yan olarak rahatça yatarken doktor kolonoskop aletini makattan uygulayarak kalın bağırsakların içini görerek inceleyecektir. Bu işlem kişinin bağırsak yapısı, buradaki kıvrım ve dönüşlerin azlığına yada çokluğuna, bağırsakların boyuna göre 30 ila 90 dakika arasında değişen sürelerde tamamlanmaktadır. Bu süre içinde işlem günü sizinle birlikte sağlık merkezine gelen refakatçi-yakınınızda sağlık merkezinde bulunmalıdır.

İşlem sonunda sağlık merkezinde bir süre kalmanız gerekebilir. Bu süre işlem sırasında uygulanan ilaçların etkilerinin hafiflemesi için gereken gözlem süresidir. Eve dönüşte yanınızda refakat edecek bir yakınınızın bulunması gerekmektedir. Bu durumda günün geri kalan kısmında otomobil kullanmanız, dikkat gerektiren bir işle meşgul olmanız, herhangi bir makine kullanmanız ve önemli kararlar almanız istenmemektedir. Zira kullanılan ilacın etkisi ile reflekslerinizde ve muhakeme gücünüzde geçici bir süre azalma olmaktadır.

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: