Komiser Rehn: ‘Üç çocuk’ bizi ilgilendirmez

Olli Rehn, Erdoğan’ın “üç çocuk yapın” çağrısıyla ilgili bir soru önergesini yanıtlarken, “Nüfus ve aile politikaları bu anlamda Topluluğu ilgilendirmez” dedi.

Avrupa Parlamentosu Üyesi Philip Claeys, AP Başkanlığı’na verdiği yazılı soru önergesinde “Türk Başbakanı Sayın Erdoğan kendi açıkladığı Osmanlı İmparatorluğu’nu yeniden canlandırma emeliyle aynı yönde son olarak her ailenin en az üç çocuk sahibi olması için çağrıda bulunmuştur. Bu Türkiye’nin durumunun güçlenmesini sağlayacaktır. Türkiye’nin nüfusunun her yıl yaklaşık 1 milyon arttığı, fakat bunun Sayın Erdoğan için yeterli olmadığı açıktır. Komisyon Başbakan’ın sözlerini Türk hükümetiyle görüşmüş müdür?” demişti.

Reklam
Reklam

Türkiye ile görüşme yapıldıysa sonuçlarının açıklanmasını isteyen Claeys, önergesinde, “AB Komisyonu kişilerin dolaşım özgürlüğü ve Türkiye’nin AB’ye potansiyel katılımı ışığında, Türk nüfusunda daha ileri bir artışı arzu edilir birşey olarak görüyor mu?”, “Komisyon Türk nüfusunun gelecekteki olası artışı ve Avrupa'ya göç baskısına olası sonuçları hakkında bir çalışma başlatmış mıdır? Öyleyse sonuçları nedir?” sorularına da yer vermişti.

-BİZİ İLGİLENDİRMEZ-

Olli Rehn ise önergeye “Nüfus konuları ve aile politikaları bu anlamda katılım müzakerelerinde ele alınmamaktadır ve Topluluk yetkisi dahilinde değildir” şeklinde kısa bir yanıt vermekle yetindi.(ANKA)