Komisyonda 'devrim kanunu' tartışması

ANKARA (İHA) - TBMM Adalet Komisyonu'nda görüşülen TCK Tasarısı'nda Devrim Kanunu konusunda kavga çıktı. AK Parti Kilis Milletvekili Hasan Kara, TCK tasarısında, "Şapka, Türk harfleri ve giyilmesi yasak kisveler" başlığı altında düzenlenen Devrim Kanunlarına ilişkin 123. Maddenin tasarı metninden çıkarılması için önerge verdi. Devrim Kanunları olarak da bilinen kanunlara aykırı hareket edilmesi durumunda üç aydan bir yıla kadar hapis cezasını öngören maddenin tasarı metninden çıkarılmasına ilişkin önerge ortalığı karıştırdı. CHP ile AK Parti'liler arasında söz düellosu yaşandı. Devrim Yasaları'nın Anayasal zorunluluk gereği TCK'da yer aldığını belirten CHP Niğde Milletvekili Orhan Eraslan, "Bu yasaların uygulanmasında sıkıntı olmuyor. Cumhuriyetin varoluş tuğlalarından birisinin kaldırılmasına biz razı olmayız" dedi. Önerge sahibi Kara ise her getirdikleri öneriye CHP'lilerin Cumhuriyeti bahane ederek karşı çıktığını öne sürdü. Tartışmaların ardından Adalet Bakanı Cemil Çiçek'in de katılmadığı önerge reddedildi.

Reklam
Reklam

TBMM Adalet Komisyonu, 'Şapka, Türk harfleri ve giyilmesi yasak kisveler' başlığı altında düzenlenen ve Devrim Kanunları arasında yer alan düzenlemelere karşı hareket edilmesi durumunda üç aydan bir yıla kadar hapis cezası verilmesine ilişkin maddeyi görüştü.

AK Parti Kilis Milletvekili Hasan Kara, maddenin tasarı metninden çıkarılmasına ilişkin önerge verdi. Önergenin gerekçesinde şapka kanununun günümüzde uygulanmamasını gerekçe gösterdi. Kara'nın önergesine çok sert tepki gösteren CHP Niğde Milletvekili Orhan Eraslan, "Uygulamada herhangi bir sıkıntı yok. Devrim Yasaları bu ülkenin varoluş tuğlalarından birisidir. Böyle bir düzenlemeye razı olmayız" uyarısında bulundu.

Eraslan'ın konuşmasının ardından söz alan AK Parti Isparta Milletvekili Recep Özel, Şapka Kanunu'nun yürürlükte olmasına rağmen uygulanmadığını öne sürerek, "Biz uygulanmayan bir kanunu buraya alırsak, uygulanmasını sağlarız" uyarısında bulundu. AK Parti'li alt komisyon üyesi Hakkı Köylü de Şapka Kanunu'nun uygulanmadığını, bazı kisvelerin giyilemeyeceğine ilişkin düzenlemenin uygulamada sıkıntı yaratacağını, bu konuda yanlış anlaşılmaya meydan verilmeyecek bir düzenleme yapılması gerektiğini söyledi.

Reklam
Reklam

AK Parti'lilerin Devrim Yasaları'nın tasarı metninden çıkarılmasına ilişkin isteğine komisyona katılan Yargıtay temsilcileri karşı çıktı. Yargıtay Temsilcisi Osman Şirin, Devrim Yasaları'nın tartışılamayacağını belirterek, TCK'da yer verilen üç kanunun da Anayasa'nın 174. Maddesinde yer aldığını belirtti ve "Anayasal zorunluluk gereği bu düzenlemeler tasarıda yer alması gerekiyor. Türkiye'de bazı hassasiyetlerin olmasından dolayı bu maddenin yaptırımları ile kalması gerekir" uyarısında bulundu.

GERİCİLİK TARTIŞMASI

AK Parti'li bazı milletvekillerinin Devrim Yasaları'nı ilgilendiren düzenlemenin TCK'dan daha geri bir düzenleme olduğunu öne sürmeleri CHP'li Orhan Eraslan'ı kızdırdı. Devrim Yasaları'na geri denilemeyeceğini belirten Eraslan, "Türkiye'yi çağdaş medeniyetler seviyesine ulaştıran Devrim Yasaları'dır. Eğer burada şu anda bu tartışmaları yapıyorsak Devrim Yasaları'nın sayesindedir. Kimse bu yasalara gerici diyemez" uyarısında bulundu. Önerge sahibi Hasan Kara ise her getirdikleri önerinin CHP tarafından Cumhuriyet ile ilişkilendirildiğini belirterek, "Biz Cumhuriyete sizden daha fazla sahip çıkıyoruz. Biz konunun uygulama şeklini tartışıyoruz. Bizim istediğimiz bu yasalara ilişkin ceza verilecekse, kendi kanunlarında bu cezaların verilmesidir" dedi.

Reklam
Reklam

Sert tartışmaların ardından son olarak Adalet Bakanı Cemil Çiçek söz aldı. Bu tür tartışmaları doğru bulmadığını belirten Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Devrim Yasaları konusunda hukuki tartışmadan çok siyasi tartışmanın yaşanacağı uyarısında bulundu. Devrim Yasaları'nın hukuken konuşulacak bir konu olmadığını belirten Çiçek, "Siyasette korkulu düş görmektense, uyanık yatmak iyidir. Bu bir uzlaşma metnidir. Uzlaşmaya sadakat gösterilmesi gerekir. Bu konu hukuken tartışılmaması gerekir" uyarısında bulundu.

Bakan Çiçek'in uyarısının ardından Komisyon Başkanı Köksal Toptan, Hükümetin katılmadığı önergeyi oylamaya sundu. Önerge AK Parti'lilerin de oylarıyla ret edildi. Böylece Şapka Kanunu, Türk Harflerinin Kabul ve Tatbiki Hakkında Kanun ve Bazı Kisvelerin Giyilemeyeceğine Dair Kanunun koyduğu yasaklara veya yükümlülüklere aykırı hareket edenlere üç aydan bir yıla kadar hapis cezası verilecek.

312. MADDE ALT KOMİSYONA HAVALE

TCK'nın 312. maddesinde yapılmak istenen değişiklik ise yeterli bulunmadı. Yargıtay Temsilcisi Osman Şirinbu tür düzenlemelerin ifade özgürlüğü önünde engel oluşturduğunu kaydederek, yeniden ele alınmasını istedi. Şirin, "Bu maddelerde yargıç yüzde 95, madde yüzde 5 demektir. Flu maddelere metinde fazlaca yer vermenin anlamı yoktur. Bize daha net metinler verin. Yargıcın etkisini hiç olmazsa yüzde 50'ye çekin" dedi. Adalet Bakanı Cemil Çiçek de, 312. maddenin en çok tartışılan ve yurt dışında da Türkiye'nin en çok tartışıldığı düzenleme olduğunu belirterek, 312. maddenin yeniden düzenlenmesinde Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve AİHM kararlarının ön planda tutulması gereğine işaret eden Çiçek, "Artık yanlış karar Strasbourg'dan dönüyor" uyarısında bulundu. Tartışmaların ardından madde hakkında çok sayıda önerge bulunmasından dolayı, madde oylanmayarak alt komisyona havale edildi.

Reklam
Reklam