Komite Obama'ya posta mı koydu?

Sözde Ermeni Soykırım Tasarısı, ABD'de de geniş yer buldu. En ilginç yorum Washington Post gazetesinden geldi.

Sözde Ermeni Soykırım Tasarısı, ABD'de de geniş yer buldu. En ilginç yorum Washington Post gazetesinden geldi. Komite Obama'ya posta mı koydu?

Washington Post gazetesi, ABD Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi'nin, Obama yönetiminin, ABD'nin anahtar rolündeki müttefiki Türkiye ile arasını açabileceği yönündeki son dakika uyarısını önemsemeden 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını içeren tasarıyı kabul ettiğini yazdı.

Tasarının ABD Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi'nden geçmesine değinilen yazıda, komitenin, "Obama yönetiminin, ABD'nin anahtar roldeki müttefiki Türkiye ile arasını açabileceği yönündeki son dakika uyarısını önemsemeden" 22'ye karşı 23 oyla tasarıyı kabul ettiği ifade edildi.

Reklam
Reklam

"OLUMSUZ ETKİLEYEBİLİR"

Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın Komite Başkanı Howard Berman'ı aradığı hatırlatılan yazıda, oylama sonucuna tepki gösteren Türk hükümetinin de Washington Büyükelçisi Namık Tan'ı istişare için Ankara'ya çağırdığı ve kararın "ABD ile geniş bir ortak gündem çerçevesinde yürütülen çalışmaları olumsuz etkileyebileceğini" vurguladığı belirtildi.

"Ermeni konusunun Obama yönetimini çıkmaza soktuğu" ifade edilen yazıda, Obama, Başkan Yardımcısı Joe Biden ve Clinton'un senatörken, Beyaz Saray'dan "1915 yılındaki 'ölümlerin' 'soykırım' olarak kınamasını istediği" hatırlatıldı. Ancak, yönetimin bir dizi cephede Türkiye'nin işbirliğine ihtiyacı olduğu dile getirilen yazıda, Türkiye'nin Afganistan'a birlik gönderdiği, ABD güçlerinin Irak'a tedarik için hava üssünü kullanmasına izin verdiği ve BM Güvenlik Konseyi'nde Türkiye'nin komşusu İran'a yönelik yaptırımların oylanacağı anlatıldı.

ERMENİ TASARISI...

Yazıda, daha önce benzeri tasarının, 2007 yılında da 6 oy farkla aynı komiteden geçtiği, ancak harekete geçen o dönemki George Bush yönetiminin "şiddetli zarar-kontrol çabalarıyla", tasarının Genel Kurul'a gelmesini engellediği anımsatıldı.

Reklam
Reklam

ABD'li yetkililerin bu yıl da tasarının aynı şekilde durdurulmasını umdukları belirtilen yazıda, bir yetkilinin, "Bunun daha fazla ileriye gitmemesi önemli" dediği ifade edildi.

Yazıda, "yüzbinlerce Ermeninin Birinci Dünya Savaşı ve sonrası öldürüldüğü yönündeki iddialara bazılarının şüpheyle yaklaştığı", Türk yetkililerin ve bazı tarihçilerin ölümlerin, "Ermenilere yönelik bir kampanya şeklinde" değil, 600 yıllık Osmanlı imparatorluğunun yıkılışı sırasındaki savaş ve tehcir nedeniyle olduğunu söylediği bildirildi.

Hem Demokrat hem de Cumhuriyetçilerin, tasarının ABD'nin insan hakları konusundaki liderliğini göstereceğini belirttiği ifade edilen yazıda, tasarıya karşı oy kullanan Milletvekili Dan Burton'un "Ermeni mağdurlara" sempati duyduğunu ama tasarının geçirilmesi halinde İncirlik üssünün kaybedilebileceğini söylediği hatırlatıldı.

"CALIFORNİA'DA ÖNEMLİ VARLIK GÖSTERİYORLAR"

Yazıda, Ermeni Amerikalıların California'da önemli varlık gösterdiği ve davalarının Berman ve Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi gibi politikacılar tarafından desteklendiği belirtildi.

Reklam
Reklam

Bunun yanında, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Philiph Crowley'in, tasarının, imzalanan ancak henüz onaylanmayan Türkiye-Ermenistan arasındaki protokolleri karmaşık hale getireceği uyarısına yer verilen yazıda, ABD Başkanı Barack Obama'nın da iki gün önce Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Türkiye ve Ermenistan arasındaki normalleşme sürecine yönelik çabalarına yönelik desteğini ifade ettiği kaydedildi.

Yazıda, Obama'nın seçim kampanyasında, Başkan olması halinde "soykırım"ı tanıyacağını söylediği ancak, bu ana kadar bu sözü kullanmadığı, Beyaz Saray Sözcüsü Mike Hammer'ın ise oylama öncesindeki açıklamasında Obama'nın tarihe yönelik bakışının değişmediğini söylediği belirtildi.