Komşu emeklilikte tıkandı

Yunan partileri sadece emeklilik sisteminde yapılması istenen reformlar konusunda uzlaşamadı.

Yunan parti liderleri, ülkenin iflastan kurtarılmasının bedeli olarak kabul etmeleri istenen reformlar ve tasarruf önlemlerinin tümü üzerinde uzlaşamadılar.

Maliye Bakanı Evangelos Venizelos, eksik kalan anlaşmayı kreditörlerle görüşmek üzere bugün Brüksel'e gidecek.

Venizelos'un görüşeceği diğer Euro ülkeleri maliye bakanları, Yunanistan'ın toplantıya, bu yıl içinde 3.3 milyar Euro'luk bütçe kısıntısı taahhüdünü içeren bir planla geleceğini umuyorlardı.

Ancak koalisyonu oluşturan üç partinin liderleri ile Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu (IMF) yetkilileri arasında sabaha kadar süren görüşmelerden sonra açıklama yapan Venizelos, üzerinde uzlaşma sağlanamayan bir konunun kaldığını söyledi.

Reklam
Reklam

Venizelos, "Eurogroup toplantısının yapılacağı ve yeni program için olumlu bir karar çıkacağı umuduyla bugün Brüksel'e gidiyorum" dedi ancak ülkesinin 130 milyar euroluk yardımı alması konusundaki toplantının neden yapılamayabileceğini de, uzlaşılmayan konunun ne olduğunu da söylemedi.

Bakan, "Ülkenin gelecek yıllardaki finansal hayatiyeti yeni programa bağlıdır. Artık herkes için sorumluluk zamanı" dedi.

Sosyalist PASOK partisinin sözcüsü ise, tıkanma noktasının emeklilik sisteminde yapılması istenen reformlar olduğunu söyledi.

Bir hükümet yetkilisi, parti liderlerinin istenen tasarrufun yüzde 90'ı konusunda uzlaştıklarını, hesabın tamamlanması için küçük sayılabilecek bir açık kaldığını söyledi.

Adının açıklanmasını istemeyen yetkili, Atina'nın bu açığı nasıl kapatacağını bir an önce kararlaştırması gerektiğini belirtti. Yetkili, "Yunanistan'ın 300 milyon euroluk tasarrufu nereden yapacağını belirlemesi için 15 günü var" dedi.

Bu arada Avrupa Merkez Bankası (ECB) yetkililerinin de Yunanistan'ın borçlarının yapılandırılmasına bankanın nasıl bir katkı yapabileceği konusunda hâlâ görüş ayrılığı içinde oldukları bildiriliyor.

Reklam
Reklam