Komşu sel felaketinin kıskacında! Yetkililer çaresiz... "Böylesi 50, 100 yılda bir olur..."

Yunanistan son 100 yılın en yağışlı sistemlerinden birini yaşıyor. Şiddetli yağışlarda henüz 3 kişi yaşamını yitirdi. 5 Eylül tarihinden beri devam eden yağışlar sonrası meydana gelen görüntüler afetin boyutlarını gözler önüne seriyor. Yunan yetkililer şiddetli yağışlar hakkında, "Bu tür şiddetli yağışlar çok nadir olur. Yunanistan'da ancak 50, 100 yılda bir olur" ifadelerini kullandı.

Yunanistan şiddetli yağışlar sonrası meydana gelen sel felaketiyle boğuşuyor. 50 ila 100 yılda bir gerçekleşecek türden şiddetli bir yağışın etkisi altına girdiği ifade edilen Yunanistan'da şu ana kadar 3 kişi hayatını kaybetti. Uzmanlar yağışların yoğunluğunun yanında sürekliliğinin de afetin bu boyutlara gelmesinde rol oynadığını ifade ediyor.

AA muhabirine konuşan Kolidas, son günlerde Yunanistan'ı etkisi altına alan ve 3 kişinin ölümüne neden olan şiddetli yağışları değerlendirdi.

Reklam
Reklam

"YUNANİSTAN'IN EN ŞİDDETLİ YAĞMURU..."

Kolidas, Yunan Devlet Televizyonu ERT'nin haber arşivinde Kasım 1986'da Zagora'daki yağışın 840 milimetre ölçüldüğüne ilişkin haber olmasına rağmen, modern meteoroloji istasyonu resmi ölçümlerine göre 5 Eylül'de ülkenin Tesalya bölgesindeki yağmurun Yunanistan'ın "en şiddetli yağmuru" olduğunu kaydetti.

Benzer şiddetteki yağışlara yakın çevrede sadece Cenova Körfezi'nde rastlandığını söyleyen Kolidas, Yunanistan'da genellikle bu ölçekte şiddetli yağmurların, 2020'de olduğu gibi Akdeniz siklonları neticesinde oluştuğunu ifade etti.

Bu kez Akdeniz siklonunun söz konusu olmadığını belirten Kolidas, "Ancak Yunanistan'ın tüm doğu kesiminde, doğudan gelen bir hava akımı ile karşılaştık. Bu hava akımı, şiddetli yağmur gördüğümüz Tesalya bölgesine orta ve kuzey Ege'den yoğun nem taşıdı." diye konuştu.

Kolidas, Pilio'daki dağlık bölgeye ulaşan nemli havanın, burada 750 milimetreye ulaşan şiddetli bir yağmura dönüştüğünü aktardı.

YAĞMURUN ŞİDDETİ KADAR UZUNLUĞU DA FAZLAYDI

Bölgedeki düzlük alanlarda da 24 saat içinde 400 milimetreyi bulan yağışlar gözlemlendiğine işaret eden Kolidas, bu süreçte şiddetli yağmurun süresinin de çok uzun olduğuna dikkati çekti.

Reklam
Reklam

Kolidas, "Yunanistan'da şiddetli yağışlar genellikle ortalama 6-8 saat sürer. Bu kez şiddetli yağış çoğu bölgede 24 saat ve üzerinde oldu. Sadece şiddeti açısından değil, süresi açısından da büyük bir yağmurdu." diye konuştu.

"50 İLA 100 YILDA BİR OLABİLECEK ŞİDDETTE YAĞMUR YAĞDI"

Bu tür şiddetli yağmurların, 1955'te Volos'ta yaşandığını ve 27 kişinin hayatını kaybetmesine yol açtığını ve hatta 1887'de de ülkede benzer şiddette bir yağış olduğunu hatırlatan Kolidas, "Bu tür şiddetli yağışlar çok nadir olur. Yunanistan'da ancak 50, 100 yılda bir olur." dedi.

Kolidas, buna rağmen, iklim krizi etkisinin de tamamen yok sayılamayacağını kaydetti.

DENİZ ULAŞIMININ OLDUĞU ALANLARDA DURUM KRİTİK

Bir yarımada olan Pilio'dan yağmur sularının denize karışmasının kolay olduğunu ancak denize göreceli olarak uzak, geniş tarım alanlarına ve düzlüklere sahip Larisa ve çevresinde bu imkanın bulunmadığını belirten Kolidas, bu nedenle Kardiça, Larisa ve Trikala gibi bölgelerde su birikiminin daha fazla olduğuna dikkati çekti.

Reklam
Reklam

Kolidas, "Sular, dağlık alanlardan inmeye devam ediyor. Bu nedenle, sorun sadece yağışlardan değil akarsuların akışı sebebiyle de oluşuyor. Tam olarak bilemem ama muhtemelen bu bölgedeki tarımsal üretimin büyük bir kısmı da zarar görecektir." diye konuştu.

SELİN BOYUTUNDA ORMAN YANGINLARI DA ETKİLİ

Sadece bu seneki orman yangınlarının değil, önceki yıllardaki orman yangınlarının da görülen sel manzaralarında etkili olabileceğini belirten Kolidas, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Nerede bir orman yangını olsa, böyle sorunlarla karşılaşıyoruz. Eğriboz Adası'nda (Evia) 2020’de yaşanan sel felaketinin de sebebi, tabii ki şiddetli yağıştı ancak selde 2018'de bölgede yaşanan orman yangınlarının da etkisi oldu." (AA)

Anahtar Kelimeler: