Komşu Ülkeler Fuarı'nda alım heyetleri ikili görüşmelere başladı

Gaziantep'te kapılarını açan '6. Uluslararası Komşu Ülkeler Fuarı' kapsamında düzenlenen alım heyeti programı ile Suriye,...

Gaziantep'te kapılarını açan '6. Uluslararası Komşu Ülkeler Fuarı' kapsamında düzenlenen alım heyeti programı ile Suriye, Irak, İran, Kuveyt, Ürdün ve KKTC'den gelen yüzlerce işadamı, ikili ticari görüşmelere başladı. Geçen sene 200 milyon dolar iş bağlantısı yapılan fuarda, bu sene bu rakamın iki katına çıkması bekleniyor.

Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM) koordinatörlüğünde Gaziantep Sanayi Odası (GSO), Gaziantep Ticaret Odası (GTO) ve Forum Fuarcılık işbirliğiyle gerçekleştirilen fuarda, Ortadoğu coğrafyası ile iş yapmak isteyen firmalar, alım heyeti programı kapsamında Gaziantep Dedeman Otel'de bir araya geldi.
Gaziantep Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, burada yaptığı açıklamada, bu yıl fuara katılımın daha fazla olduğunu vurgulayarak, ''Komşularımızla ticari ilişkilerimizi ne kadar üst düzeyde tutarsak, ekonomik ilişkilerin de yükseldiğini görüyoruz. Türkiye olarak komşu ülkelerle yapılan çalışmalarımız her geçen gün artıyor. Suriye ile olan ilişkilerimiz, karşılıklı vizelerin kalkması bunun bir göstergesi. İnşallah bundan sonraki fuarlarda da çok daha iyi noktalara geleceğimize inanıyoruz.'' şeklinde konuştu.
Gaziantep'in ihracatının, ülke ihracatının en az iki katı büyüdüğünü, bunun fuarlar neticesinde olduğunu belirten Konukoğlu, mayıs ayında ihracatlarının yüzde 67 arttığına dikkati çekti. Konukoğlu, ''Komşu ülkelerimizle yaptığımız ticaretin, ihracatımızda ne kadar önemli olduğu ortada. Gaziantep ilklere imza atan bir şehir, bölgenin sanayi merkezi. Bu fuarları çok önemsiyoruz. Beş yıl içinde Türkiye'nin en büyük uluslararası fuarı olacağı konusunda hiç tereddüdümüz yok.'' dedi.

Reklam
Reklam

Gaziantep Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan da Gaziantep'in Ortadoğu'nun sanayi ve ticaret merkezi olmasının yanında, fuarlar ve kongreler merkezi hedefi olduğunu, tüm kurumların bu hedef doğrultusunda ortak çalıştığını söyledi. Aslan, şöyle dedi:
''Fuara gelmek için şu anda yolda olan, sınır kapılarında olan birçok işadamı var. Tüm komşu ülkelerimiz ve gelişen pazarlarla sadece ekonomik ilişkilerimizi değil, sosyal kültürel anlamda da ilişkilerimizi geliştirmek bizim hedefimiz. Çünkü bunun hem bölge barışı için hem Türkiye'nin kalkınması ve komşu ülkelerin kalkınması için çok gerekli olduğunu görüyoruz. Bu, dünya barışı için bile çok önemli. 50 binin üzerinde ziyaretçi olacak, aşağı yukarı 12 ülkeden stant açan firmalar var, 50'ye yakın ülkeden de ziyaretçiler olacağını tahmin ediyoruz. Türkiye için çok önemli bir etkinlik.''

Fuarda İran, Irak, Suriye, Ürdün ve Lübnan ağırlıklı olmak üzere Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Uzakdoğu ve Batı ülkelerinden birçok ziyaretçi ve alım heyetleri olacağını belirten Aslan, şunları kaydetti:
''Bu fuar, 5 yıl içinde Türkiye'nin tüm uluslararası fuarlarının en büyüğü olacak. Şu anda hem ziyaretçi hem katılımcı açısından ilk beşin içindeyiz ama bir numara olacak. Geçen yılki ‘Komşu Ülkeler Fuarı'nda sadece fuar esnasında 200 milyon doların üzerinde bağlantı yapıldı. Bu yıl çok daha fazlası olacak. Sadece Gaziantep'in değil bölgeden, ülkeden katılan bütün firmalarımızın tanıtımı konusunda ciddi çaba sarf ediyoruz.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz