Komşudan Türkiye'ye şok suçlama

Yunanistan'lı Bakan Yardımcısı Dimitris Druças Kıbrıs Rum kesiminin de gazıyla açtı ağzını yumdu gözünü.

Erdoğan, Yunanistan ziyaretinde üstüne basa basa Ege'de sorun istemiyoruz demiş ve bu konuda Türkiye olarak üzerimize ne düşerse yapmaya hazır olduklarını söylemişti. Başbakan'ın bu sözleri etkisini çabuk kaybetti. Ziyaretin üzerinden daha bir ay geçmeden Yunanistan Dışişleri Bakanı Yardımcısı Dimitris Druças, ''Türkiye'nin, Ege'de hukuk dışı hareketlerde bulunarak gerginlik yaratmaya çalıştığını'' iddia etti.

Atina'yı ziyaret eden Kıbrıs Rum yönetimi Dışişleri Bakanı Markos Kipriyanu ile yaptığı görüşmenin ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Druças, Piri Reis araştırma gemisinin Doğu Akdeniz'deki çalışmalarıyla ilgili sorular üzerine, ''Türkiye'nin, Ege'de gerginlik yaratmaya yönelik faaliyetlerde bulunduğunu, Yunanistan'ın ise buna soğukkanlılık ve kararlılıkla cevap verdiğini'' söyledi.

Reklam
Reklam

İŞTE KİPRİYANU'NUN ŞOKE EDEN İDDİALARI

''Türkiye birkaç haftadan beri Ege'de durumu şiddetlendirmek için, burada tabii ki Kastellorizo (Meis Adası) bölgesini de buna katıyorum, Deniz Hukuku Sözleşmesine göre uluslararası hukuk dışındaki bilinen tezlerini geveleyerek ve Yunanistan'ın, aynı zamanda Kıbrıs Cumhuriyeti'nin (Rum) de egemenlik haklarını hiçe sayarak gerginlik ortamı yaratmaya çalışıyor. Biz, planlarımız temelinde soğukkanlılıkla ve kararlıkla cevap veriyoruz. Yasal ve siyasi tezlerimizi güvence altına alarak, bunu özellikle vurgulamak istiyorum, cevap veriyoruz ve aynı zamanda tüm bu olaylardaki ritmi ve şiddet oranını biz belirliyoruz. Yunanistan'ın kontrolsüz bir duruma girmesine, ne de görüldüğü üzere Türkiye'nin istediği gibi, bizim belirlediğimiz çerçeve dışında bir diyaloğa sürüklenmesine izin vermeyeceğiz.''

TÜRKİYE'YE LAHEY TEHDİDİ

''Yunanistan'ın bu konuda uluslararası hukuka ve özellikle Deniz Hukuku Sözleşmesi'ne dayanan güçlü tezleri bulunduğunu'' iddia eden Druças, ''Burada bir süreç var. İstikşafi görüşmeler denen ve tam olarak konuştuğumuz bu bölgede de kıta sahanlığının belirlenmesini hedefleyen süreç. Yunanistan'ın seçimi istikşafi görüşmeler alanıdır. Tezlerimizi güvence altına alan kesin olarak belirlenmiş ve iki ülke arasındaki hukuki kıta sahanlığı konusunun gerçekten çözümlenebileceği çerçeve budur. Türkiye ile biz sadece bu masada konuşacağız ve başka hiçbir yerde... Bir kez daha söylüyorum, sonuçta ilerleme kaydedemezsek Lahey Adalet Divanı'nın yolu her zaman açıktır'' diye konuştu.

Reklam
Reklam

Kıbrıs konusuna değinen Druças, ''Yunanistan'ın, Kıbrıs Rum yönetimi Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas'ın bu konudaki önerilerini desteklediğini'' söyledi.

ASIL SORUN KIBRIS MI?

''Türk tarafının imaj yaratmaya yönelik hareketlerde bulunduğunu, Rumların ise fiiliyatla cevap verdiğini'' öne süren Druças, ''Türk ağızlardan duyulan 'Kıbrıs için bir adım ileri' şeklindeki imaj yaratma amaçlı slogana karşılık biz söz değil, fiiliyat ortaya koyuyoruz. Başkan Hristofyas, bir kez daha gelişmelerin önünde olduğunu gösterdi. Çözüm sürecini canlandırmayı amaçlayan, imaj amaçlı değil siyasi içerikli bir öneri paketi sundu. Biz bunu memnuniyetle karşılıyoruz'' diye konuştu.

Kipriyan da Cumhurbaşkanı Hristofyas'ın önerilerinin ''Ada;daki görüşmelerin özlü bir şekilde güçlendirilmesini ve yeni başlıkların açılmasını amaçladığını'' söyledi.

''Magusa'nın (Ammohostos) BM'ye verilmesinin ve Magusa limanının BM çerçevesinde ve AB yönetiminde açılmasının müzakerelerin hızlandırılarak kısa zamanda sonuca varılmasına yardımcı olacağını'' ileri süren Kipriyanu, ''Türkiye uluslararası deniz hukukuna saygı duymak zorundadır. Bu sözleşme 27 AB üyesi ülke tarafından onaylanmış bulunmaktadır. Türkiye AB'de ciddi bir şekilde ilerlemek istiyorsa bu sözleşmeden kaynaklanan hakları tanımalı ve sözleşmeyi imzalayarak onaylamalıdır'' diye konuştu.

Reklam
Reklam