'Komşularımızı bırakıp uzaya mı gidelim?'

Paris'te bir konferansta konuşan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, '"Sizi AB'ye üye yaparsak İran ve Suriye ile sınırımız olacak' dediler. Komşularımızı bırakıp uzaya mı gidelim?" diye konuştu.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Paris'teki Uluslararası Çalışmalar ve Araştırmalar Merkezi'nde (CERI) "Türkiye'deki Değişim Süreci İçinde İnsan Hakları" konulu konferans verdi.
Arınç, Fransa'da François Hollande'ın cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından Türk-Fransız ilişkilerinde daha olumlu bir döneme girileceği inancını taşıdığını söyledi.
Konferansın ardından davetlilerin sorularını yanıtlayan Arınç, Türkiye'nin AB üyeliği önüne çıkartılan engellere atıfta bulunarak, "Türkiye AB'ye yük olmak için değil, yük almak için girmek istiyor" ifadesini kullandı.
AB içinde Türkiye'nin önüne çıkartılan engeller yüzünden, Türkiye'de AB'ye katılımı isteyenlerin oranının 2005 yılında yüzde 70 iken şu anda yüzde 40'a düştüğünü hatırlatan Arınç, tam üyelik müzakerelerinin geciktirilmesini eleştirdi.
Arınç, "Sürekli olarak önümüze engel koymaya çalıştılar. Kimisi 'Bu bir Hristiyan birliği, sizin burada ne işiniz var' dedi. Biz de onlara, 'Biz sizi çoğulcu ve hukuk devleti ilkelerini tercih eden bir birlik olarak biliyorduk' dedik. Kimisi nüfusumuzun fazla olmasını gerekçe gösterdi. Biz ne yapacaktık ki, nüfusumuzun yarısını yok mu edecektik İngiltere'nin, Fransa'nın, Almanya'nın da nüfusu bizim kadar. 'Genişleme iyi gitmiyor' dediler. 'Biz sizi üye yaparsak İran ve Suriye ile sınırımız olacak' dediler. Komşularımızı bırakıp uzaya mı gidelim?" diye konuştu.
Anahtar Kelimeler: