Kömür satışına kısıtlama

İzmir'in Aliağa İlçesi'nde uygunluk ve satış belgesi olmayan kişi ve kuruluşların bundan böyle kömür satışı yapamayacağı bildirildi. Kararın giderek artan hava kirliliğini önlemek amacıyla alındığı öğrenildi.

Kış aylarında hava kirliliği için önlem alan Aliağa Kaymakamlığı Çevre Denetleme Kurulu ile Aliağa Belediye Zabıtası ekipleri, ilçe genelinde denetimlere başladı. Yapılan incelemelerde bakkal, manav, zahireci gibi birçok esnafın kömür satışı yaptığı ortaya çıktı. Ekipler, yetki belgesi olmadan kömür satışı yapanlara uyarılarda bulunarak, 5 günlük süre verdiler. İlçe Çevre Denetleme Kurulu ile Aliağa Belediye Zabıtası ekipleri 2 Aralık Pazartesi gününden itibaren, yapılacak denetimlerde yetkisiz olarak kömür satışı yapanlara 500 milyon liradan başlayıp, 3.5 milyar liraya kadar para cezası uygulayacaklarını belirttiler.

Reklam
Reklam

Yapılan açıklamada, Aliağa'da kömür satışlarının yalnızca soğuk hava deposu arkasında bulunan odun ve kömür satış depolarından yapılabileceği, yetki belgesi olan kişi ve kuruluşların Aliağa içerisinde açacakları bürolarda yalnızca numune niteliğinde en fazla iki torba kömür bulundurabilecekleri belirtildi.

KAÇAK KÖMÜR ALANA DA SATANA DA CEZA İzmir'de ilk kez gerçekleştirilecek uygulamayla kalitesiz kömürün şehre girişinin önlenmesi amaçlanırken, üzerinde seri numaralı etiket olmayan kömürleri satan ve alanlara da ağır para cezaları geliyor. Mahalle Çevre Kurulu'nun ithal, yerli ve briket kömürün hangi standartlarda olması gerektiğini belirlemek için toplandığını hatırlatan İzmir Valiliği Çevre İl Müdürlüğü yetkilileri, vatandaşları üzerinde etiket olmayan kömür torbalarını almamaları için uyardı. Kaçak kömür alan vatandaşlara da 700 milyon para cezası uygulanacak. Vatandaşların mağdur olmaması için etiket uygulamasının önemini hatırlatan yetkililer, şunları söylediler:

"Torbanın üzerine yapıştırılacak olan etikette kömürün çıkarıldığı ocak, kükürt oranı, ürünü satan firmanın tam adı, üründen memnun kalmaması durumunda aranacak telefon numarasına kadar tüm bilgiler yer alacak. Belediye Çevre Sağlığı ekipleri de kömürü satan firmaya gidip vatandaşın şikayetini değerlendirecek. Etiket aynı zamanda o kömürün denetimimizden geçtiğini gösteren belge niteliği de taşıyacak."

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: