Konaklama Sektöründe Teftiş Baştan Yapılacak

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından ‘Konaklama Sektöründe Faaliyet Gösteren İş Yerlerinin Denetimi Projesi’ kapsamında...

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından ‘Konaklama Sektöründe Faaliyet Gösteren İş Yerlerinin Denetimi Projesi’ kapsamında işverenlerin sektörde yaşanan sıkıntıları olay olmadan gidermesi sağlanıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İş Teftiş Bursa Grup Başkanlığı İş Başmüfettişi Hayrettin Saldı, "Şimdi her yıl başında 6 aylık bir çalışma sürecinden sonra riskli sektörleri belirleyip yıl boyunca olarak da teftiş yapıyoruz. Bununla da herkesin kendine çeki düzen vermesini sağlamış oluyoruz." dedi.

Reklam
Reklam

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İş Teftiş Bursa Grup Başkanlığı tarafından düzenlenen ‘Konaklama Sektöründe Faaliyet Gösteren İş Yerlerinin Denetimi Projesi’ kapsamında, işyeri yetkililerinin bilinçlendirilmesi ve bilgilendirilmesine yönelik toplantı gerçekleştirildi. Merinos Hayat Lokantası’nda düzenlenen toplantıya Bursa’da sektör temsilcilerinden yaklaşık 85 kişi katıldı.

Programa, Bursa Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanı Mesut Topçu, Güney Marmara Turistik Otelciler Birliği (GÜMTOB) Başkanı Mehmet Haluk Beceren, İş Teftiş Bursa Grup Başkanı Yaşar Ata, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İş Teftiş Bursa Grup Başkanlığı İş Başmüfettişi Hayrettin Saldı ve diğer yetkililer katıldı.

"EN BÜYÜK SIKINTI MALİYET ARTIŞI VE KALİFİYE ELAMAN"

Toplantıda basın mensuplarına açıklamada bulunan GÜMTOB Başkanı Mehmet Haluk Beceren, bölgede Çanakkale ve Balıkesir’in ardından üçüncü toplantıyı Bursa’da yaptıklarını belirterek, "Burada personel ve iş idarecilerinin karşılıklı olarak daha iyi çalışmasının sağlanması amaçlanıyor. Bu toplantıda personel ve iş idaresi ile ilgili eğitim veriliyor. Çalışma saatleri, personel hakkı, işven hakkı, izinler ve mesailerin nasıl uygulanması gerektiği öğretiliyor." dedi.

Reklam
Reklam

"RUS PAZARINDAKİ DARALMA TURİST SAYISINI VURDU"

Bu tür toplantıların devam edeceğini anlatan GÜMTOB Başkanı Beceren, şöyle devam etti: "Türkiye, şuanda sektör olarak iyi durumda. Bursa da bu alanda büyük bir atılım içinde. Özellikle son dönemde dünya markası otellerin de kente gelmesi sektöre büyük bir ivme kazandıracaktır. Bu alanda şuanda İstanbul’da büyük bir artış var. Ege’de stabil gidiyor, ama Akdeniz Bölgesinde biraz düşüş var. Ancak yine de geçen senekinin altında olmayıp geçen senin üstüne çıkılacağını umuyoruz. Akdeniz de ki düşüş ise Rus pazarında ki daralmaya bağlanıyor."

Sektörde kaliteli eleman olarak büyük eksiklik yaşandığını anlatan Haluk Beceren, "Bursa’da da bu sıkıntıyı yaşamaktayız. Kentte bulunan turizm meslek liselerinde ki öğrenciler Akdeniz bölgesine götürüldüğü için bunlardan yararlanamıyoruz. Bu kapsamda Bursa’da 4 yıllık turizm işletmeciliği konusunda bir bölüm açılmasını istiyoruz." dedi. Türkiye’de konaklama alanında hem kalifiye, hem de çalışan sayısı açısından büyük sıkıntı yaşandığını anlatan GÜMTOB Başkanı Mehmet Haluk Beceren, şunları söyledi: "Türkiye’de şu anda hem eleman eksikliği var, hem de kalifiye elaman sıkıntısı yaşanıyor. Bu da okullarda yetişecek yeni elemanlarla giderilebilir."

Reklam
Reklam

"EN BÜYÜK SIKINTIMIZ MALİYET ARTIŞLARI"

GÜMTOB Başkanı Mehmet Haluk Beceren, Türkiye’de konaklama sektörünün yaşadığı en büyük sıkıntının maliyet artışı olduğunun altını çizerek, "Sektör olarak Türkiye’de en fazla maliyet artışları, vergi yükü ve personel eksikliği ile müşteri azlığı açısından problemler yaşamaktayız." dedi. Çalışma koşullarının önemine dikkat çeken Beceren, çalışanlara ne kadar iyi bir iş çalışma olanağı sağlanırsa o kadar verim alınabileceğini sözlerine ekledi.

"SEKTÖRLERİ BELİRLEYİP YIL BOYUNCA OLARAK DA TEFTİŞ YAPIYORUZ"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İş Teftiş Bursa Grup Başkanlığı İş Başmüfettişi Hayrettin Saldı ise son iki yıldır eskiden beri süregelen tepkisel denetim modelinde bir takım değişiklikler yaparak proaktif denetim modeline geçtiklerini anlatarak, "Bununla da önceden bir olay vuku bulduktan sonra biz teftişe gidiyorduk, şimdisi ise olay olmadan, onu önlemeye yönelik teftiş modelini benimsedik. Şimdi her yıl başında 6 aylık bir çalışma sürecinden sonra riskli sektörleri belirleyip yıl boyunca teftiş yapıyoruz. Burada biz sadece teftişi yapılacak olan sektörleri ilan ediyoruz. Teftişi yapılacak işyerlerini ilan etmiyoruz. Bununla da herkesin kendine çeki düzen vermesini sağlamış oluyoruz." dedi.

Reklam
Reklam

Bununla birlikte proaktif denetim modelinin içine başka argümanlarda soktuklarını anlatan Başmüfettiş Hayrettin Saldı şöyle devam etti: "Bunlardan biri da eğitim ayağı idi. Şimdi burada bunu da gerçekleştireceğiz. İşveren burada eğitim verirken, işçiye ise teftiş yapılırken eğitim verilmekte. Bu sene teftiş programımızda konaklama ve eğlence yerleri var. Bu programda sosyal tarafları sorunların çözümü noktasında bir araya getiriyoruz."

Ayrıca yeni TTK’da bir takım sorumluluklar getirildiğini anlatan Hayrettin Saldı, "İşverenlerimizin bu konuya ayak uydurmada bayağı bir sıkıntısı olacaktır. Ama bunun iç hukuku bir tarafa atılması anlamına gelmiyor. Bu programa kadar taraflar birbirinden bağımsızdı, bilgileri kulaktan duyma olarak başkalarından duyuyordu. Şimdi ise kanunun temel bilgilerini taraflar direk bizden duyacak ve ona göre durumlarını ayarlayacaklar." şeklinde sözlerini tamamladı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: