"Kondisyonlu bir tarih verilebilir"

İSTANBUL (İHA) - Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, kondisyonlu bir tarih verilebileceğini söyledi. Özilhan, "Ne olursa olsun Türkiye ile ilgili muhakkak bir takım teknik detaylar verilecektir" dedi.

Tuncay Özilhan, "Makina İmalatı Sektöründe İş Mükemmelliği ve Elektronik İş Stratejileri" başlıklı raporunun açıklanmasının ardından gazetecilerin AB Komisyonu İlerleme Raporu ile ilgili sorularını cevapladı. AB ile ilgili Türkiye'nin durumunun belirgenleştiğini, burada önemli olanın Kopenhag Zirvesi'nde konacak siyasi iradenin olduğunu kaydetti. Özilhan, "Gerek hükümetin gerekse seçime katılan parti liderlerinin bu konuda görüş belirtmesi gerektiğine inanıyorum. AB taraftarı olanların bunu açıkça ortaya koyması gerekir. Bu bizim geçen hafta Brüksel ve Atina'da yaptığı ziyaretlerde de önümüze geldi. Seçimlerle ilgili bir takım sualler oldu. AB de Brüksel de seçimin neticesinde çıkacak iktidarın, koalisyonun görüşlerini bilmek istiyor. AB'ye olan inancı, bu konuda atılacak adımları da duymak istiyor diye düşünüyorum. Dolayısıyla 12 Aralık, yani zirveye kadar Türkiye'nin uygulama konusunda önemli adımlar atması gerekir" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Türkiye tarih verilip verilmeyeceği konusundaki bir soruyu cevaplayan Özilhan, "Zannediyorum Türkiye'ye kondisyonlu bir tarih verilebilir. Yani Türkiye şunları şunları yaptığı takdirde 2003 yılı içinde müzakerelere başlayabilir gibi bir koşullu tarih olacağını düşünüyorum. Bunun da uygun olduğu inancındayım. Türkiye şu aşamada 2003 yılı başında hükümeti oluşturduktan sonra bu konuda önemli adımları atıp, uygulamalarını gösterip tarih alması için çaba sarfetmesi gerekmektedir" dedi.

Müzakere sürecinin 2004 - 2009 yıllarına kalması durumunda Türkiye'nin durumunu soran bir gazeteciye cevap veren Tuncay Özilhan, "Türkiye için zamandan ziyade müzakere tarihinin alınması önemli. Diğer taraftan bir kalite belgesi olacağı inancındayım. Yabancı yatırımcıları Türkiye'ye çekmesi açısından ve Türkiye'nin de bu uyumu daha hızlandırabilmek için moral kazanacağı inancındayım. Ondan sonraki aşamada Türkiye, ekonomik, siyasi olarak ne kadar istiyorsa o kadar hızlı adım atarak bu tarihi üye olma aşamasını tamamlayabilir. Ama önümüzdeki aşama, bu kapıya ayağımızı koymaktır. Dolayısıyla Türkiye bunu yapmalı diyorum" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Türkiye Platformu'nun çağrısına dikkat çeken Özilhan, "Herşeyden önce söyleyeceğim şu ki bu iş biraz soğukkanlılıkla karşılanmalı. Çünkü Türkiye AB ve Avrupa'nın bir parçası. Dolayısıyla bu da işin sonu değildir. Türkiye bu konudaki mücadelesine devam etmelidir. Türkiye burada çok önemli adımlar atmıştır. Dolayısıyla AB'nin bunu değerlendireceğine inanıyorum" ifadelerini kullandı.