LONDRA(ANKA) - AKP için üç defa ardarda seçim zaferi elde ederek "askeri darbeler ve kırılgan koalisyon hükümetleri tarihine son verdiği" ifadeleri dikkat çekti. Erdoğan sonrası parti liderliği ve cumhurbaşkanlığı hedefi ile ilgili "belirsizlikleri" de vurgulayan yabancı medya, "meydan okumaların büyüdüğü", AKP'de de "iç çatlaklar arttığı" gibi savlara da yer verdi.
-FT: "ERDOĞAN SONRASI BELİRSİZ"-
Ekonomi gazetesi Financial Times, Başbakan Erdoğan'ın geleceğine vurgu yaptığı haber analizinde "Büyük siyasi yetenek, belki Atatürk'ten bu yana hiçbir liderin olmadığı kadar Türkiye'nin siyasi yaşamına hâkim oldu" diye yazdı.
Erdoğan'ın Pazar günü yaptığı konuşma ile "modern Türkiye'nin en güçlü başbakanı olarak uzun vedasını başlattığı" yorumunu yapan gazete, Erdoğan'ın konuşmasının da "büyüyen meydan okumaların" yaşandığı döneme rastladığını yazdı.
İngiliz gazetesi, gelecekteki rolüne ilişkin kuşkuların bulunduğunu öne sürdüğü Erdoğan'ın halen "Kürt militanların artan şiddeti ve yavaşlayan ekonomik büyümeye ilişkin hükümet içerisindeki gerginlikler dahil, bazı iç meydan okumalarla" karşı karşı bulunduğu yorumunu yaptı.
Ancak dikkatlerin, Erdoğan'ın "kişisel kaderi ve gerisinde ne gibi bir hükümet bırakacağı" meselelerine odaklandığını belirten gazete, "Erdoğan'ın Türk siyasetine hakim olduğu on yıldan sonra belirsizliğin" ön plana çıktığını savundu.
Haberde Erdoğan sonrası parti liderliği konusunun netleşmediğine, bazı önde gelen şahsiyetlerin görevlerinden ayrılacağına dikkat çekildikten sonra hükümette mali ve para politikalarına ilişkin görüş ayrılıklarına vurgu yapılarak "Bu atmosferde iç çatlaklar artıyor" ifadesi kullanıldı.
İngiliz gazetesi, Erdoğan'ın hedeflediği görevin henüz var olmadığını, siyasi partilerin yeni anayasaya ilişkin müzakereleri sürdürdüğünü, uzlaşının sağlanıp sağlanmayacağına ilişkin kuşkular bulunduğunu belirterek yeni anayasa ve Erdoğan'ın arzu ettiği, daha güçlü yetkililerle donatılmış bir cumhurbaşkanlığının gerçekleşip gerçekleşmeyeceğinin de "Türk siyasetinin en büyük sorunlarından biri" olarak niteledi.
-BBC: "KONGRE BAŞBAKANIN SİYASİ HIRSININ BOYUNU GÖSTERİYOR"-
AKP Kongresini, "Türkiye'de iktidar partisi Müslüman devletler için model" başlıklı haberinde irdeleyen BBC ise, Erdoğan'ın "Türkiye'ye onyıldır hâkim, kökleri İslam'da olan" AKP'nin kongresinde yaptığı konuşmaya dikkat çekti. BBC, AKP'nin üç defa ardı ardına seçim zaferini elde ederek "askeri darbeler ve kırılgan koalisyon hükümetleri tarihine son verdiği" yorumu yaptı.
BBC, AKP'nin yönetiminde "güçlü ekonomik büyüme ve daha iddialı bir dış politika" hedefi bulunduğuna, ekonomik liberalizmin ve dini muhafazakarlığın bir araya getirildiğine işaret ettiği haberinde ancak kritikçilerin Erdoğan'ı "Çatışmacı siyaset tarzıyla suçladığını" kaydetti.
Haberde "Kongre, Başbakanın siyasi hırsının boyutunu gösteriyor. Türkiye'ye liderlik yapmak Erdoğan için yeterli değil, ülkesinin tüm Ortadoğu'da liderlik rolünü üstlenmesini istiyor" değerlendirmesine yer verildi.
-TELEGRAPH: "ERDOĞAN HEYECAN VERİCİ BİR KONUŞMA YAPTI"-
İngiltere'nin önde gelen gazetelerinden Daily Telegraph da, Başbakan Erdoğan'ın AKP Kongresi'nde "heyecan verici" bir konuşma yaptığını, fırsatı Suriye'deki şiddete vurgu yapmak için kullandığını belirtti. Gazete, Erdoğan'ın, "Rusya'ya, Çin'e bunun yanında İran'a sesleniyoruz. Lütfen şu ana kadar olan tavrınızı tekrar gözden geçirin. Bu zalim yönetimlerin yanında olanları tarih affetmeyecektir" sözlerine "büyük alkış" geldiğine dikkat çekti.