'Kongrede Esad'dan kurtulma planı yapılacak'

Guardian gazetesinin köşe yazarı Simon Tisdall, Türkiye'nin Suriye konusunda daha sert bir çizgi almaya istekli olabileceğini öne sürdü.

LONDRA (ANKA) - Türkiye'nin Suriye konusunda "daha sert bir çizgi" benimsemeye istekli olabileceği öne sürülüyor. İngiliz Guardian gazetesinin tanınmış köşe yazarı Simon Tisdall, Batı ve Arap devletleri, Suriye'ye ilişkin harekete geçmezken Esad karşıtı bazı bölgesel liderlerin de katılacağı AKP Büyük Kongresi'nin Esad'tan kurtulmaya yönelik "ciddi plan yapılmasını da içereği"ni iddia etti.

Simon Tisdall, "Türkiye, Suriye Konusunda Daha Sert Bir Çizgi Almaya İstekli" savını başlığına çıkarıldığı yazısında, "Suriye'deki iç savaşın komşu ülkelere sıçramakta olduğu korkularının, Türkiye ve Arap devletlerini dahil eden daha sert, olası askeri müdahaleyi de içeren ortak bir yanıtın verilmesine ilişkin acil görüşmeleri sürüklediğini" savundu.

Reklam
Reklam

-"AKP KONGRESİ BİR ODAK NOKTASI"-

Bu bağlamda bir "odak noktası"nın, AKP'nin bu hafta sonunda "Esad karşıtı" bazı bölgesel liderlerinin de katılması beklendiği Ankara'da düzenleyeceği Büyük Kongre'nin olduğunu öne süren Tisdall, buna karşın, "Eski kinler, mevcut zayıflıklar ve gerçekten savaşmaya gelince "sizden sonra' deme eğiliminin, etkin bir bölgesel eylemi baltalamaya devam edeceği gibi görünüyor" yorumunu da yaptı.

Tisdall, Arap ülkelerinin Suriye'ye doğrudan müdahalenin hiç de muhtemel olmayı sürdürdüğünü ancak dolaylı ve örtülü araçların kullanılmaya devam edildiğini belirtirken de askeri açıdan zayıf hükümetlerin diğerlerini adlarına harekete geçmeye itmeyi sürdürdüklerini de yazdı.

Bunun bir örneği olarak Suudi Arabistan ve Katar'ın Türkiye'yi Adana'da Suriyeli isyancılara yönelik askeri, istihbarat, lojistik ve iletişim yardımı yönetmek için "gizli bir merkezi" kurmaya teşvik ettikleri yönündeki haberleri anımsatan Tisdall, bütün bu ülkelerin de muhaliflere silah sağladıklarını reddettiklerine işaret etti.

Reklam
Reklam

-"KOMŞULAR ARASINDA EN ACI ÇEKEN TÜRKİYE"-

Guardian yazarı "Ancak, Suriye'nin iç savaşı Ortadoğu haritasında bir mürekkep lekesi gibi yayılırken doğrudan karışma konusundaki açık isteksizliğe rağmen siyasi ateş de artıyor" ifadesini de kullandığı yorumunda şu savlara da yer verdi:

"Tüm komşular arasında en çok acı çeken askeri açından heybetli Türkiye.. Türkiye'nin yaşadığı bu acı özellikle Esad'ın PKK'lı savaşçılara Türkiye'nin Güneyi'nin içinde ve etrafındaki ayrılıkçı mücadelesi için Suriye'de üs ve destek önerme kararı yüzünden."

-"ESAD'A DÜŞMANLIĞIN BEDELİ YÜKSEK"-

Şam'ın bu konudaki adımın, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Suriye ile bağları kesme, kan akımını kınama ve Esad'ın iktidardan uzaklaştırılmasını talep etme kararını izlediğini kaydeden Tisdall, "Bu düşmanlığın beledi yüksek. Son haberlere göre, Türkiye içerisinde PKK'ye bağlı şiddet 10 yılın en yüksek düzeyine ulaştı ve yayılıyor" diye yazdı.

Yorumda Şam rejiminin müttefiki İran'ın da, Esad'ın "Kürt stratejisi"ni örtülü olarak desteklediği vurgulanırken "Bu, (İran'ın) Ankara ile ilişkilerinde yeni gerginliklere yol açmış bulunuyor" denildi.

Reklam
Reklam

-"ERDOĞAN, PKK NEDENİYLE ESAD'A KARŞILIK VERMEYE İSTEKLİ OLABİLİR"-

Simon Tisdall, Türkiye'nin sınırında "Kurtulmuş bölgeleri" oluşturması ve savunması için Fransa'nın baskılarının altında olduğunu, ancak ABD ve İngiltere'nin şimdiye kadar bu fikirden uzak durduklarını savunduğu yazısının son bölümünü şu iddialar ile noktaladı:

"Erdoğan, Fransız önerisi üzerine veya BM desteği olmadan yada en az ABD ve NATO desteği olmadan harekete geçmeyecekse de PKK'ye sağladığı destek nedeniyle Esad'a karşılık vermeye istekli olabilir. Bu hafta sonunda Mısır'ın Mursi'si dahil Esad karşıtı bazı bölgesel liderler Erdoğan'ın iktidardaki partinin büyük etkinliğine katılacak. Beşar'ı yakalayın temasında daha fazla acil plan yapılmasını bekleyin."

Anahtar Kelimeler: