Kişinin beslenmede ölçülerin dışına çıkması ve egzersiz yapma imkanının azalmasına bağlı olarak şişmanlığın ortaya çıktığını kaydeden Doç. Dr. Algün, daha sonra da bu fazla kilolardan kurtulmak için diyet yapılmaya başlandığını dile getirdi. Ancak kilolu bir kişinin kısa sürede zayıflamasının mümkün olmadığını belirten Doç. Dr. Algün, bu açıdan kısa sürede çok fazla kilo verilmesini içeren diyetlerin hem yanlış hem de sağlık yönünden çok sakıncalı olduğuna işaret etti.
Hastalarına diyeti yasakladığını dile getiren Doç. Dr. Ekrem Algün, "Fazla kilo şikayetiyle gelen hastalara 'Diyet diye bir olay yok' diyorum. Örneğin 120 kiloluk bir hasta gelerek kısa sürede sıfır beden olmak istediğini söylüyor. Bir insanın 6 ayda 120 kilodan 70-50 kilolara düşmesi demek hasta olması demektir. Dahası, uzun dönemde bu kez 140 kilo olması demektir. Biz onun için kesinlikle kısa vadeli diyetlere karşıyız. Tıbben yapılması gereken, kişinin ilk olarak kilo almamaya çalışması, ikincisi sağlıklı ve yavaş bir şekilde kilo vermeye başlaması ve de bunu yaşam biçimini değiştirerek yapmasıdır" dedi.
Kilo vermek isteyen kişinin beslenme alışkanlıklarını değiştirmekle işe başlaması gerektiğine dikkat çeken Endokrinolog Doç. Dr. Ekrem Algün, "Yapay gıdalardan oluşan ve kalori değerleri yüksek olan hazır beslenme alışkanlıkları fazla kiloların en önemli sebeplerindendir. Mesela sabah kahvaltısının, öğlen hazır gıdalarla beslenmenin, akşamleyin özellikle geç saatlerde ağır yemekler yenilmesinin terk edilmesi lazım. Çünkü kiloların önemli sebeplerden biri de televizyon karşısında kuruyemiş yemek ve atıştırmaktır. Bilgisayarla uzun süre çalışmak, sürekli araba kullanmak, yürümemek ve devamlı asansör kullanmak gibi egzersiz yapılmasını engelleyen aktiviteler kilo almaya sebep olurlar. Kişi bütün bu durumlara dikkat eder ve hayat biçimini değiştirirse kilo verir" diye konuştu.
Sağlıklı bir zayıflama için kişinin haftada en fazla yarım ya da bir kilo vermesi gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Ekrem Algün, bu durumda kişinin ayda en fazla 4 kilo vereceğini ve bunun en sağlıklı zayıflama yolu olduğunu söyledi. Doç. Dr. Algün sıfır beden diye bir şeyin olmadığını da kaydederek, bazı insanların vücudunda hafif yağ bulunabileceğini ve kişinin günlük faaliyetlerini yürütebilecek kadar kilolu olmasının da esas olduğunu ifade etti.
(İHA)