Konu küresel ekonomi ve terörizm

Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan başkanlığındaki heyet, 22-23 Kasım tarihleri arasında yapılacak G-20 toplantısına katılmak üzere Yeni Delhi'ye gidiyor.

G-20 Ekonomi Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları ile Bakan Yardımcıları ve Merkez Bankası Başkan yardımcıları toplantısının ana gündem maddelerini küreselleşme, krizleri önleme ve çözme mekanizmaları, terörizmin finansmanı ile mücadele kalkınmaya sağlanacak mali yardımların etkinleştirilmesi konuları yer alıyor.

G-20

25 Eylül 1999'da Washington'da önde gelen sanayileşmiş ülkelerden oluşan G-7'nin maliye bakanlarının öncülüğünde, 20'ler Grubu (G-20) kuruldu.

Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanlarından oluşan bu yeni uluslararası forum, 19 ülke, Avrupa Birliği ve Bretton Woods kurumlarını (IMF ve Dünya Bankası) temsil ediliyor.

Reklam
Reklam

Amaçlarından biri uluslararası finansal istikrarı geliştirmek olan G-20'ye üye ülkeler; Arjantin, Avustralya, Brezilya, Kanada, Çin, Fransa, Almanya, Hindistan, Endonezya, İtalya, Japonya, Meksika, Rusya, Suudi Arabistan, Güney Afrika, Güney Kore, Türkiye, İngiltere, ABD ve AB'den oluşmakta.

IMF ve Dünya Bankası'nın Uluslararası Parasal, Finansal ve Kalkınma Komitelerinin Başkanları ile IMF'nin İcra Direktörü ve Dünya Bankası'nın Başkanı görüşmelere tam katılım sağlamakta.

G-20'NİN AMACI

G-20, uluslararası finansal istikrarı geliştirme amacıyla sanayileşmiş ülkeler ve yükselen pazarlar arasındaki politika sorunlarını gözden geçirerek, bu konularda çalışmalar yaparak, tartışma ortamını sağlar.

G-20, nüfus, GSYİH ve coğrafi açıdan önemli sayılan yükselen ekonomilerin de temsil edildiği geniş kapsamlı bir platform olarak karşımıza çıkıyor.

G-20'nin kurulmasının amacı sistematik olarak önemli ekonomiler arasında temel ekonomik ve finansal politika konuları üzerindeki diyaloğu artırmak ve tüm ülkelere fayda sağlayan istikrarlı ve sürekli dünya büyümesini sağlamak için işbirliğini teşvik etmek. Günümüz ekonomisinde politika müzakerelerine geniş katılımın sağlanması büyük önem arz etmektedir. Ayrıca, gelişme yolundaki ülkelerin temsil edildiği böyle bir forum oluşturulması suretiyle bu ülkelerin önemli kararlar alınırken görüşlerinin alınmadığı yolundaki eleştirilerin önüne de geçilmiş olunmakta.

Reklam
Reklam

G-20'nin kurulmasından önce 22'ler Grubu (G-22) ve 33'ler Grubu (G-33) olarak bilinen geçici gruplar 1990'ların sonlarında yaşanan gelişmekte olan ülkelerdeki finansal krizlerle ilgili belirli konuları görüşmek üzere toplanmış, ancak bu gruplar IMF ve Dünya Bankası'nın yönetim yapılarına entegre edilemedi.

Anahtar Kelimeler: