Konukoğlu: Babalar Iş Yerlerinde Kendilerinin Alternatifini Yetiştirmeli

Çalışma hayatında bu yılın sonunda 50 yılı geride bırakacak olan Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı...

Çalışma hayatında bu yılın sonunda 50 yılı geride bırakacak olan Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, Hataylı işadamlarına belli bir yaşa geldikten sonra geri hizmete geçmelerini önerdi.

Hatay Birleşik Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (BİRSİAD) davetlisi olarak Hatay’a gelen Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu iş hayatındaki tecrübelerini Hataylı işadamlarıyla paylaştı. Aile şirketlerinin yapısal durumu hakkında Hataylı işadamlarına bilgiler veren Konukoğlu, bu yılın sonunda holdingteki görevini bırakacağını ve bu bırakma kararını bundan 50 yıl önce aldığını söyledi.

Reklam
Reklam

'Vizyon Toplantıları' kapsamında BİRSİAD üyelerine yönelik düzenlenen toplantıda Konukoğlu babasının kendisini çırak olarak verdiği işletmede yaşadıklarını ve burada kazandığı tecrübe ile holdingi bu günlere nasıl getirdiğini anlattı.
Hayatta itaat etmeyi öğrenmenin önemini anlatan Konukoğlu, şöyle konuştu: “Ben buralara geleceğimi rüyamda görsem inanmam, biri söylese de inanmazdım. Ama kademe kademe Cenab-ı Allah burayı nasip etti. Babam beni ustama teslim etti. Dedi ki eti senin kemiği benim. Zaman zaman tokat da yedik, tekme de yedik. 6 ay bana dükkânı süpürttüler. Ana gaye itaati öğretmek. Temizlerdik, süpürürdük, geçerken ayağını terkeye takardı, talaşlar yer dökülür, tekrar süpürürdük. Ve böyle böyle sanatın içine girdik ve 15 sene bu işletmede çalıştım. Çıraklık, kalfalık, ustalık, işletme şef muavinliği ve sonunda 15’inci sene idareye geçtik. 1994 yılından sonra babayı kaybettik ve holdingin başına geçmiş olduk.”

Halen Sanko Holding bünyesinde 14 bin çalışan ve 87 ile 97 arasında değişkenlik gösteren şirket sayılarının bulunduğunu aktaran Konukoğlu, 108 ülkeye holding olarak ihracat yaptıklarını söyledi. Gaziantep’in 179 ülkeye ihracat yaptığını, Sanko Holding'in ise 108 ülkeye ihracat gerçekleştirdiğinin altını çizen Konukoğlu iş hayatında paniğin kötü sonuçlar doğuracağını söyledi. İşadamlarına panik yapmayın uyarısında bulunan Konukoğlu, sözlerine şöyle devam etti: “2000 yıllarında Çin’den ve Türkiye’ye gelen çok tekstil vardı. Büyük bir panik vardı tekstilde. Tekstil batıyor, kapanıyor şeklinde. Ben hep şunu savundum 'Her Çinli bir tane gömlek giyerse biz oraya ihracat yaparız. Sakın ola ki panik yapmayın' dedim."

Reklam
Reklam

Türkiye’de markalaşma ve aile şirketlerinin devamlılık arz etmesinin önemli olduğunu savunan Konukoğlu, aile şirketlerinin işleyişleri hakkında bilgiler verdi.
Türkiye’deki aile şirketlerindeki tek eksikliğin ikinci alternatifin yetiştirilmemesi olduğunu savunan Konukoğlu şunları söyledi: “Türkiye’ye baktığınız zaman markalaşma konusu markalaşmanın arkasında da aile şirketlerinin devam edişi önemli olan. Türkiye'deki eksiklik en çok bilhassa KOBİ'lerdeki eksiklik çoğu bundan meydana geldi. Bunun tabii nedenleri var. Nedir bu nedenler? Bir nesil götürüyor, 3 -5 kardeş götürüyor, ondan sonraki nesil takasa dönüyor. Bunun sebebi de şu: Benim görüşüme göre abiler lünceye kadar görevi bırakmıyor. Kendisinin ikinci alternatifini yetiştirmiyor. Dediğim dedik çaldığım düdük, masanın anahtarı bende. Tabi öldüğü zaman da ortalık darmadağın oluyor. Herkes yeni yönetimden bir pay kapmaya çalışıyor. Sen alırsın sandalyeyi ben alırım derken bir yarış başlıyor. Eğer işte biraz başarılı biri çıkarsa da öteki ortak bacağından aşağı çekiyor ya da kardeşi aşağı doğru çekiyor. Aslında Türkiye’nin sıkıntısı bu. Büyük şirketler artık yavaş yavaş bunu anlamaya ve tedbirler almaya başladı.”

Reklam
Reklam

15 yıl önce Sanko Holding'in başkanlığını bırakacağını tüm kardeşlerine ilan ettiğini söyleyen Konukoğlu, “Dedim ki ben inşallah 65 yaşlarıma kadar bu holdingi götürürüm, ama bundan sonra siz götüreceksiniz. Benden bir sonraki götürecek. Eğer bunu söylemez ölünceye kadar işin başında kalırsanız huzuru ve alttaki gençlerin de yolunu tıkarsınız. O zaman kavga başlar. Ama siz belli bir yaşa geldikten sonra geri hizmetlere çekilir, daha dinamik daha yeni fidanlar dikmezseniz yeni tohum yetiştiremezsiniz. Ben bu senenin sonunda 50’inci yılımı dolduruyorum, devlet 25 çalışma yılına emeklilik veriyor, biz 50 yıl çalışmışız, yeter diyoruz. Ama yeter derken boş kalmayacağız. Şimdi bir üniversite kuruyoruz, üniversiteye bakacağım ve bir de vakfı yöneteceğim.” ifadelerini kullandı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan BİRSİAD Başkanı Ali İşgören de GÜNSİAF ve TUSKON üyesi olan derneğin vizyonu hakkında katılımcılara bilgi verdi. Toplantı SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu’nun Hataylı işadamlarından gelen soruları cevaplaması ile sona erdi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: