Konukoğlu: Tekstilci kriz döneminde sabırlı olmalı

SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, tekstilin ekonomik krizlerden etkilenen ilk sektör olduğunu belirterek,...

SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, tekstilin ekonomik krizlerden etkilenen ilk sektör olduğunu belirterek, “Çünkü insanlar önce giyecekten kısıtlama yapar. Ancak, krizden ilk çıkan sektör de tekstil olur. Tekstilci özellikle kriz döneminde sabırlı olmalı.” dedi.
Konukoğlu, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Tekstil Mühendisliği Bölümü tarafından düzenlenen “Uluslararası Yenilikçi Tekstiller Kongresi”nde, tekstil sektörünün dünü, bugünü ve yarınını anlattı.
Tekstil sektörünün tarihsel sürecini anlatan Konukoğlu, İngiltere ve sonra Fransa’nın sömürgelerini kaybetmesinin ardından sektörde lideriği de kaybettiklerini anımsatarak, “Yıllardır sektöre damgasını vuran İtalya’dan sonra tekstilde bayrağı Türkiye devraldı. Pamuk üreticisi olduğundan dolayı da bu bayrağı uzun yıllar dalgalandıracaktır” diye konuştu.
İstihdam açısından taşıdığı önem dolayısıyla, tekstilin “İşçi Ambarı” olarak tanımlandığına dikkati çeken Konukoğlu, şöyle devam etti: “Bir dönem bazı bürokratlar ‘tekstilden çıkalım’ dediler. Oysa Türkiye’de her 10 kişiden biri tekstilin bir dalı ile uğraşır. Tekstilden çıkalım sözleri ile çiftçiyi küstürdük, pamuk ekimi azaldı. Eskiden ilkokullarda yerli malı haftamız vardı. Sonra bu değerleri unuttuk. Şimdi yeni bakanlarımız ve bürokratlarımız yine yerli üretim ve sanayimizi destekliyor. Bu konuyu çok önemsiyorlar. Kendilerine teşekkür ediyoruz. Burada şunu da ifade etmek istiyorum; pamuk stratejik ürün kabul edildi. Tekstil de böyle görülecek. Bu sektörde yıllarca çok dalgalanmalar gördük. Sabırlı olan, öngörü yeteneği bulunanlar hep ayakta kaldı. Krizlerde tekstilden çıkılmamalı, sabırlı olunmalı. Eskiden üretimde kalite unsuru bu denli önemli değildi. Artık kalite, moda, verimlilik, inovasyon gibi kavramlar sektörü yönlendiriyor.”
Türkiye’nin her yerine Tekstil Mühendisliği kurulmasını doğru bulmadığını vurgulayan Konukoğlu, bu okulların belli bölgelerde kurulması ve içerisinde mutlaka uygulamalı eğitim verilmesini sağlayacak fabrikaların bulunması gerektiğini bildirdi.
Konukoğlu. dünyanın en güçlü holdinglerinin çıkış noktasının tekstil olduğunu da sözlerine ekledi.
Tekstil Mühendisliği Bölümü ve Uluslararası Yenilikçi Tekstiller Kongresi Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Fatma Göktepe ise kongrede 20 ülkeden 102 bildirinin 3 gün, 3 salonda katılımcılara sunulacağını söyledi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz