Konunun Uzmanları Fethiye Depremini Değerlendirdi

Fethiye Belediyesi Afet İşleri Müdürü Jeofizik Mühendisi Sadi Çidem, Fethiye Mimarlar Odası Başkanı Mimar Kadir...

Fethiye Belediyesi Afet İşleri Müdürü Jeofizik Mühendisi Sadi Çidem, Fethiye Mimarlar Odası Başkanı Mimar Kadir Somuncuoğlu ve İnşaat Mühendisleri Odası Fethiye Temsilcisi İnşaat Mühendisi Gürcan Özkan, Fethiye’de yaşanan depremin ardından yaşananları değerlendirdi.

Jeofizik Mühendisi Sadi Çidem, yapmış olduğu açıklamada “Önce şunu söylemek istiyorum deprem ile ilgili çalışmalar devam etmektedir. Bunun herkes tarafından bilinmesini isterim. Pazar günü Ölüdeniz açıklarında meydana gelen ve Fethiye’yi etkileyen depremi sağduyu içersinde geçirdik. Her deprem sonrası olduğu gibi bir hasar tespit komisyonları kurulur. Bu hasar tespit komisyonu ilgili belediye ile ortak çalışır ve talep edilen vatandaşların talepleri doğrultusunda çeşitli çalışmalar yapar. Pazartesi gününden itibaren Muğla’daki İl Afet Acil Durum Müdürlüğü tarafından birlikte çalışmalara başladık. Yaklaşık 25 tane talep geldi. Bu taleplerin yarısı konut yarısı da işyeri olmaktadır. Hala da talepler gelmeye devam ediyor. Her yerde olduğu gibi Fethiye’de de ruhsatsız binalar ve yapılar olabilir. Almış olduğumuz karar gereği; ‘Benim ruhsatım yok, eski bina olduğu için alamadık gibi’ çekinceler içersinde vatandaşların kalmaması gerekiyor. Vatandaşlarımız; eğer evlerinde veya iş yerlerinde Pazar günü meydana gelen depremden dolayı çatlakları ve hasarları var ise ruhsatım yok diye başvurmama gibi bir duruma düşmesinler. Çünkü ruhsatım yok diye her hangi bir resmi işlem yapılmayacak. Kesinlikle belediyemize, mimarlar odasına veya inşaat mühendisleri Fethiye temsilciliğine rahatlıkla başvurabilirler. Taleplerini bizlere iletebilirler” dedi.

Reklam
Reklam

FISILTI GAZETELERİNE MESAJ VERDİ

Belediye hoparlöründen deprem olacağına yönelik kamuoyunda oluşan endişe ile ilgilide değerlendirmede bulunan Çidem “Her depremde olduğu gibi bu depremde de deprem olduktan sonra fısıltı gazeteleri çok iyi yayın yaptılar. Fethiye’de 7.00 şiddetinde deprem bekleniyor diye dedikodular ve fısıltılar ulaşmaktadır. Günümüz bu telefonlara bakmakla geçiyor. Böyle bir şey yok. Kimse fısıltı gazetelerine inanmasın. Ne sormak istiyorlar ise bizi arasınlar. Fethiye Belediyesinin herhangi bir anons yapması söz konusu değildir. Eğer binanıza güveniyorsanız, içinde rahatlıkla oturabilirsiniz. Şu anda artçılar olmakta. Bunu daha önce de söyledik. Yapılan tespitlerimizde genellikle sıva çatlakları ile karşılaştık. Çok ciddi sorun çıkmadı” diye konuştu.

“PERFORMANS TESTİ YAPMALARI GEREKİYOR”

İlçedeki bina sayıları ve deprem sonrası hasarlarla ilgili bilgiler veren İnşaat Mühendisleri Odası Fethiye Temsilcisi İnşaat Mühendisi Gürcan Özkan da, “Fethiye’de yaklaşık 50 bin bina var. Bu binaların içersinde yüzde 60’ı stok bina dediğimiz 17 Ağustos 1999 depreminden önce yapılan binalar. Geriye kalan yüzde 40’da 2000 yılından sonra yapılan binalardır. Bu binalar yeni yönetmeliklere uygun yapıldığı için daha güvenilir binalar olmaktadır. Eski bina sahipleri ilgili yapı laboratuarlarına başvurarak performans testi yaptırmaları gerekir. Ancak bu şekilde binanın güvenilir olup olmadığını anlayabilirler” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: