Konut fiyatları artmayacak

ANKARA - Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkan Vekil Erdoğan Bayraktar, kredi faizleri ve inşaat maliyetlerindeki artışın konut fiyatlarına yansıtılmayacağını, fiyatlarda iyileştirme için çalıştıklarını söyledi.

Bayraktar, CNN Türk'te soruları yanıtlarken, konut üreten müteahhitlerin de maliyet artışlarını tüketiciye yansıtmamak için, sabit döviz kuru veya faiz belirlediğine işaret etti.

TOKİ'nin de yüzde 50-60 seviyesinde olan konut inşaatlarında deklare edilen fiyatları uygulamaya devam edeceğini, satışa sunulan konutlarda da lüks konut projelerinden sübvanse ederek fiyat artırmayacaklarını anlatan Bayraktar, ancak 4-5 ay sonra konut fiyatlarında artış olabileceğini kaydetti.

Reklam
Reklam

Halen TOKİ'nin uygulanan konut projelerinden dolayı 6 milyar YTL düzeyinde alacağı olduğunu açıklayan Bayraktar, toplu konut yapımcılarının da, kar marjlarını düşürerek fiyat artışlarını tolere edebileceğini belirtti.

Maliyetlerdeki artış nedeniyle toplu konut üreticilerini işleri tamamlayamaması veya "kooperatifzede" olayına benzer bir olayın yaşanıp yaşanmayacağı sorusu üzerine Bayraktar, şöyle yanıt verdi: "Toplu konut yapımında, artık kooperatifzedeler olayı yaşanmaz. Sistemin geldiği nokta, çok sağlam bir nokta. Konut sahibi olmak için yıllarca beklemesinler diye TOKİ piyasayı dengeliyor, disipline ediyor. Büyük müteahhitlerden alanlarda, yüzde 98'inde bir aksama olmaz. Banka kredili olanlarda daha fazla garanti var."

Bayraktar, Ankara'da uygulanmakta olan Turkuaz Vadisi Projesi'nde konut fiyatlarının yüksek olup olmadığı yönündeki soru üzerine, söz konusu konutların "lüks" değil, orta gelir grubuna yönelik konut olduğunu, fiyatların da emsallerine göre yüzde 50 ucuz olduğunu söyledi.

Reklam
Reklam