Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, konut finansmansistemi ile gayrimenkule dayalı kredilerin toplam krediler içindeki payınınartacağını, temel ekonomik göstergeler arasına "konut fiyat endeksi"nin gireceğini bildirdi.
Şener, Başbakanlık'ta, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkan Vekili Turan Erol'un da katılımı ile konut finansman yasasının önemi ve uygulanmasına ilişkinçalışmalar konusunda basın toplantısı yaptı.
Bugün, ekonomik gösterge olarak, kur, faiz, döviz, borsa endeksi, büyüme oranlarına bakıldığına işaret eden Şener, konut finasmanından kaynaklanan alacakların menkul kıymetleştirilmesine dayanan sistem sayesinde, ekonomide sermaye üretiminin ve paranın dolaşımının artacağını kaydetti.
Sermaye artırılmadan ekonominin gelişemeyeceğini vurgulayan Şener, ABD'de toplam kredilerin yüzde 60'ının gayrimenkule dayalı olduğunu hatırlatarak, şöyledevam etti:
"Türkiye'de, konut kredilerinin toplam krediler içindeki payı hala yüzde 12. Gayri safi milli hasıladaki payı da çok düşük. Artık bu pay artacak. Temel ekonomik göstergelerin arasına artık 'konut fiyat endeksi' girecek. Diğer endekslerden daha önemli hale gelecek. Ekonominin performansına bakılırken,artık bu endeks dikkate alınacak. Bu, ekonomide ne kadar radikal bir adım attığımızın göstergesi. Diğer fiktif ve dışa bağımlı endekslere göre, bunun,daha milli ve reel gösterge niteliğinde olması önemli."
Yeni finansman sisteminin, piyasada faizlerin düşmesine de katkı sağlayacağını anlatan Bakan Abdüllatif Şener, halen mevduat vadelerinin çok kısa süreli olması nedeniyle, bankaların, kaynak maliyetinin yüksekliği ve riskleri dikkate alarak yüksek faizle kredi kullandırdırdığını, menkul kıymetleştirme ile daha uzun vadeli kaynak sağlanacağı için kredi faizlerinin düşeceğini ifade etti.
Şener, bir soru üzerine, TOKİ'nin sisteme istinaden doğrudan menkul kıymet ihraç edemeyeceğini, alacaklarını ipotek finansmanı kuruluşlarına devrederek kaynak sağlayabileceğini söyledi.
"TÜKETİCİNİN RASYONEL DAVRANMASI GEREKİYOR"
Yasanın 6 Mart'ta Resmi Gazete'de yayımlanması nedeniyle, artık tüketicilerin konut finansman sistemi içinde kredi kullanır hale geldiğini belirten Şener, yasa ile ilgili ikincil düzenlemelerin kısa sürede tamamlanması amacıyla ilgili kurumların "seferber edildiğini" söyledi.
Şener, bir soru üzerine, bu düzenlemelerin 2 ay içinde çıkarılması gerektiğini, hazır olan birkaç düzenlemenin de 1-2 hafta içinde çıkarılacağını bildirdi.
Sistemin sağlıklı işlemesi açısından tüketicinin rasyonel davranmasının önemine işaret eden Bakan Şener, "Tüketicinin rasyonel davranması, hesabını, kitabını yapması çok önemli bir nokta. Sadece kredi faizlerine bakılarak konut alınmaz. Alınacak kredi miktarı, vadesi, faizi, taksit miktarları, konut fiyatlarına da bakılmalı" dedi.
Yasa uyarınca kredi kullandıran kuruluşların tüketicileri bu konuda bilgilendireceğini, bilgilendirme formalarına ilişkin standardın Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanacağını kaydeden Bakan Abdüllatif Şener, şöyle konuştu:
"Artık, tüketici (kredi istiyorum) deyince, hemen kredi verilmeyecek. Her banka sisteme ve kredinin şartlarına ilişkin bilgi kitapçığı hazırlayacak.Kanuna göre, tüketicinin bilgilendirilmesi için 1 gün süre var. Ancak bakanlık uygulama mevzuatı ile bu süreyi uzatabilir. Tüketici, formu okuyarak haklarını yükümlülüklerini bilecek."
Mevcut durumda, teminat üzerinde ipotek varsa, vatandaşın tekrar aynı teminat ile kredi alamadığını da hatırlatan Şener, şimdi aynı gayrimenkule dayalı kredi alıp, eski kredi borcunun kapatılabileceğini, böylece vatandaşın, bir girişimci gibi sürekli piyasayı takip eder hale geleceğini anlattı.