"konut Fiyatlarındaki Artışlar Balon Oluşturmaktan Uzak"

- Türkiye genelinde konut fiyatlarında yaşanan artışların balon oluşturmaktan uzak olduğu belirtilen Emlak Konut raporuna göre, üst segment konutlara olan

- Türkiye genelinde konut fiyatlarında yaşanan artışların balon oluşturmaktan uzak olduğu belirtilen Emlak Konut raporuna göre, üst segment konutlara olan talepte yavaşlamaya karşılık, orta ve alt segmentte ihtiyaç sürüyor.

Emlak Konut GYO, Gayrimenkul ve Konut Sektörüne Bakış raporunu yayınladı. Rapor sonuçlarına göre, ekonomik büyümede lokomotif sektör olmaya devam edecek.

Raporda Türkiye ve dünya ekonomisinde yaşanan gelişmelerle ilgili olarak, Türk ekonomisi olası dış dalgalanmalardan kendisini korumak için 2013 yılından başlayarak önlemler almaya başladığı belirtilerek, "Bu önlemler sayesinde cari açık ve döviz kırılganlığı önlenmeye çalışıldı. Zamanında alınan önlemlerin varlık fiyatları özellikle de konut üzerine de pozitif etkileri oldu" denildi.

Reklam
Reklam

Araştırma raporunda, Türkiye genelinde yaşanan fiyat artışlarının balon oluşturmaktan uzak olduğu ve artışın özel durumlardan kaynaklandığı ifade edildi ve şöyle denildi:

"Son verilere göre fiyat artışı makul bir eğilimde devam etmekte olup hesaplamalarda balonlaşma ihtimali olan tek bir yöreye rastlanmıştır. Söz konusu Gaziantep-Kilis-Adıyaman yöremizde de fiyat artışları reel anlamda yüzde 53.9’luk bir düzeydedir. Bu bölgede fiyat artışının temel nedeni ise Suriye, Irak gibi ülkelerden gelen göçmenlerin yoğun talebi olarak gösterilebilir. Dolayısıyla fiyat atışı özel bir durumdan kaynaklanmakta olup bölgeseldir."

Türkiye’de konut arzı ile talebin yavaş yavaş daha stabil bir hal almaya başlandığının belirtildiği raporda, yıllık ortalama 1 milyon adet konutun el değiştirmekte olup yıllık 600 bin adet konut ihtiyacının sürmekte olduğu da ifade edildi.

Raporda, Türk konut sektöründe orta ve orta alt gruba ait konut ihtiyacının oldukça yoğun olarak sürdüğü vurgulandı. ‘Gayrimenkul ve Konut Sektörüne Bakış’ raporunda, konuyla ilgili "Türk konut sektöründe orta ve orta alt gruba ait konut ihtiyacı oldukça yoğun olarak sürmektedir. Orta üst ve lüks segmente ise talebin orta alt segmente göre biraz yavaşlamakta olduğu söylenebilir" denildi.

Reklam
Reklam

Fiyatlar konusunda zaman zaman yaşanabilecek dalgalanmaların çöküş veya balon olarak adlandırılmaması gerektiği belirtildi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: