Konut kredisi alana mobilya

BDDK’nın kredilerdeki sıkıyönetim kararının ardında ‘kredi’ cambazlığı olduğu ortaya çıktı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK), kredi kartlarından sonra “sıkıyönetim” kararı aldığı konut sektöründeki kredi yarışının çılgınlık boyutlarına ulaştığı ortaya çıktı.

Bazı bankaların, müşteri kapmak için, konutun yüzde 100’ünü kredilendirdikten sonra, mobilya almaları için de ek kredi verdiği saptandı. Bu durum, BDDK’nın konut kredilerindeki oranı yüzde 75 ile sınırlandırmasına yol açtı.

Konut kredilerini uzun süredir takip eden BDDK, birçok bankanın konutların yüzde 85’ini, yüzde 90’ını hatta yüzde 100’ünü kredilendirdiğini tespit etti.

Reklam
Reklam

BDDK SINIR GETİRDİ
Bazı bankaların da, konut kredisinin yanında müşterilerine “mobilya için de” kredi verdiği belirlendi. Örneğin 100 bin liralık konut için banka, 110 bin liralık kredi kullandırıyor. Söz konusu kredinin 100 bin lirası konut için kullanılırken, 10 bin lirası da mobilya alımında kullanılıyor. Ancak kredinin tamamına konut kredisi işlemi yapılıyor. Banka, konutun değerini ise 150 bin lira olarak gösteriyor. BDDK, konut alımlarında yüzde 100’ün üzerinde kredi kullandıran bankaları birçok kez uyardı. Bu uyarılardan bir sonuç alınamadı.

Bu nedenle, konut kredisi yüzde 75 ile sınırlandırılırken, yüzde 25’inin de tüketici tarafından karşılanması zorunluluğu getirildi. BDDK kaynakları, söz konusu düzenlemenin, konut sektöründe ileride oluşabilecek risklere karşı, bir tedbir olduğunu kaydettiler. (STAR)