Konut kredisinde düşük faiz, yüksek masrafa dikkat

**Bankaların düşük faiz uygulamasıyla yüksek miktarda masraf çıkardığını belirten Tüketicileri Koruma Derneği (TÜKDER) Genel Başkanı Fikri Karagöz, vatandaşların sabit faizli ve kısa vadeli konut kredisi alması gerektiğini söyledi.

**

Geçen hafta başında mevduat ve faizlerin tek haneye dönüşmesiyle birlikte bankalar konut kredisi faiz oranlarını bir bir düşürürken, tüketicilerin karşısına yüklü miktarlarda masraf çıkıyor. Konut satın alırken çoğu zaman krediye ihtiyaç duyulduğunu belirten TÜKDER Genel Başkanı Fikri Karagöz, bankaların düşük faizlere yaptığı yüksek masraflar konusunda tüketicileri uyardı.

Reklam
Reklam

Özellikle 5 yıldan uzun vadeli kredi almanın riskli olduğuna dikkati çeken Karagöz, konut kredisi için bankaya başvuran çok sayıda vatandaşın mağdur olduğunu dile getirdi.

Konut satın alınırken vatandaşların iyi düşünmesi gerektiğini kaydeden Karagöz, bankalar arasında faiz indirim yarışından dolayı vatandaşların mağdur olduğunun altını çizdi.

Konut kredilerinin 'çıplak faiz' olmadığını söyleyen Karagöz, "Konut satın alırken çok iyi düşünülmeli, doğru karar verilmeli. Aylık bütçe mutlaka gözden geçirilmeli, sonu çok daha kötü olabilecek kararlar verilmemeli. Mesela 0,90 faiz oranlı konut kredileri masraflarla beraber yüzde 1'e denk geliyor. Ayrıca yüzde 1'in altına düşen faizlerin 3 yıl veya 5 yıl gibi uzayacağı izlenimi var. Araştırma yaparken yalnızca ilk 1 yıllık değil, diğer yıllarda faizin ne kadar olacağı sorgulanmalıdır. Çok önemli bir sorgulama da 'masraflar' için yapılmalı. Ancak olabilecek riskleri hesaba katarak önceden sigorta yaptırmak yatırımımızı güvence altına alır" dedi.

Reklam
Reklam

"DEĞİŞKEN KREDİLER TÜKETİCİYİ MAĞDUR EDİYOR"
Karagöz, konut kredilerinde faizlerin 'sabit' veya 'değişken' olduğunu hatırlatarak, değişken faizle kredi almanın risk taşıdığını vurguladı. Kredilerin tümünün sabit faizle alınmasını isteyen Karagöz, "Kredilerde faizler düşse bile zaten yeniden yapılandırmada 'masraf' adı altında alınan paralar, düşen faizin etkisini bitirmekte veya azaltmaktadır. Konut kredileri aldatıcıdır. Bankalar arasında gözle görülür bir faiz yarışı var. Komisyonlar adı altında faiz çerçevesinde paralar alınıyor. Uzun süreli krediler ayrıntılı bir şekilde araştırılsın" diye konuştu.