Tüm para birimlerinin ya da değerli maden türlerinin değişimini sağlayan konvertibilite işlemidir. Yapılan değişim için önceden belirlenen engeller ve kısıtlamalara bağlı kalınır. En kolay şekilde kur dönüşümünü sağlar. Belirlenen kısıtlama şartlarına bağlı olarak farklı konvertibilite türleri kullanılır.
Herhangi bir ülkenin para birimine dönüştürülmek istenen Türk Lirası, Merkez Bankası tarafından değiştirilebilir. Bu değiştirme işlemi işlemin yapılacağı döviz kuruna göre gerçekleştirilir.
Bir değerli madenin ya da herhangi bir ülkenin para biriminin başka bir ülkenin para birimine ya da farklı bir değerli madene dönüştürülmesi işlemini ifade eden bir terimdir. Konvertibilite bu değişim işleminin ne tür koşullar ve kısıtlamalara göre gerçekleştirileceğini gösterir.
Nonkonvertibilite, tam konvertibilite ve kısmi konvertibilite olmak üzere üç farklı türü vardır. Tam konvertibilite, dövizler arasındaki değişimde herhangi bir kısıtlamayı yok sayarak değişimi gerçekleştirir.
Kısmi konvertibilitede ise bazı sınırlamalar ve sermaye çıkışlarında bulunan engeller ile ortaya çıkan bir türdür. Nonvertibilite de para birimleri arasında hiçbir değişimin yapılamayacağı anlamına gelir.
Konvertibilite para birimleri için son derece önemlidir. Döviz kurları ya da dövizlerin parite ölçüleri kapsamında kolaylıkla değişim yapılmasını sağlar. Ticaret için daha geniş bir alan sağlanmasının da sebebi konvertibilitedir.
Konvertibilitenin küresel ticarete etkisi konvertibilite özelliklerinin güçlülüğü ile belirlenir. Zayıf bir konvertibilite, ülkelerin ekonomik yönden gelişmelerini olumlu olarak etkilemez. Küresel alanda ticari başarısızlıklara yol açar.
Ülkelerin para birimlerinin dönüştürülebilir olması hem ülkelerin ekonomik gelişmeleri hem de diğer ülkelerle olan ilişkileri söz konusu olduğunda son derece önemlidir. Konvertibilite ile ülkelere ait para birimleri rezerve dönüşür.
Bir para birimi ya da değerli maden için konvertibilite uygulanması bazı şartlara bağlı olarak gerçekleştirilir. Konvertibilite şartları şu şekildedir: