"Konya-Karaman-Mersin Lojistik Buluşması"

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin açıklarına bakıldığında enerji eksikliğinin karşılarına çıktığını belirterek, "O zaman ekonomimizin cari açığına da neden o.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin açıklarına bakıldığında enerji eksikliğinin karşılarına çıktığını belirterek, "O zaman ekonomimizin cari açığına da neden o. Bu faturayı ortadan kaldırmak için bizi bir enerji üssü haline getirecek politikalar takip edeceğiz" dedi.

Davutoğlu, Radison Blue Otel'de MÜSİAD tarafından düzenlenen "Konya-Karaman-Mersin Lojistik Buluşması"nda yaptığı konuşmada, etkinliği "tarihi bir buluşma" olarak nitelendirdi.

Daha önceden Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'la "3 vilayetin merkezi-yerel otorite temsilcilerini, iş adamlarını bir araya getirerek büyük vizyon doğrultusunda ortak istişare etmeyi" düşündüklerini anlatan Davutoğlu, "Gecikmeli oldu ama güzel oldu. Genel stratejik vizyonda anlaşmalıyız. Projelerle ilgili berrak bir izlenim olmazsa, 2023 hedeflerine ulaşmakta zorluklar çekeriz. 2023 hedefi, aslında genel bir hedefin uygulama alt üniteleri. Genel hedef, Türkiye'nin ekonomik kapasitesini dünyanın ilk 10 ülkesi arasına sokacak şekilde büyük vizyon içeriyor. Bunun gerçekleşmesi için aşağı doğru planlama yapılması üzerinde çalışmalar ihtiva ediyor" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Davutoğlu, iki konuya vurgu yapmak istediğini dile getirerek, şöyle devam etti:

"Bunlardan ilki, hedeflere ulaşmak için elimizde Türkiye'nin en önemli kaynakları ne var, zaaf noktalarımız ne, önemli kaynakları, zaafları kapatacak şekilde nasıl harekete geçiririz- Temelde 3 kaynağımız var. Büyük strateji geliştirmek için tarihimiz var. Millet bütünlüğü içinde hareket edebilme kabiliyetimiz var. Son 10 yılda bir ülke bu kadar çabuk toparlandıysa asırlardır gelen birlikte hareket edebilme gücüyle yapmıştır. Böyle tarihi bir arka plan olmasa, bunları başaramazdık, çabucak kriz durumuna girebilirdik. İkinci vurgulamak istediğim şey ise lojistik burada doğrudan etkili. Çünkü öyle bir coğrafyadayız ki nereden bakılırsa bakılsın, merkezi bir noktadayız. Haritayı gözümüzde canlandırınca, Atlantik merkezli haritalara bakınca, İngiltere yukarıda. Ama Pasifik'e gidince Japonya merkezdedir, İngiltere kenardadır. Öte yandan hangi haritayı alırsanız alın, hangi merkezli alırsanız alın, Türkiye mutlaka yolların kesiştiği merkezi bir yerde duruyor."

Reklam
Reklam

Maksimum düzeyde değerlendirmeleri gereken fiziki kaynaklarının bu olduğunu belirten Davutoğlu, "Coğrafyamız, 50-60 yıl bariyer olarak değerlendirildi. Şimdi bizim haritaya bakarak, çok basit bir şekilde ulaştığımız bu sonucu, stratejik bir planlamayla lojistik akışın merkezine oturtmamız lazım" ifadesini kullandı.

-"Çevre ülkelerle entegre hale gelmeliyiz"-

Davutoğlu, Türkiye'nin açıklarına bakıldığında enerji eksikliğinin bulunduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"O zaman ekonomimizin cari açığına da neden o. Bu faturayı ortadan kaldırmak için bizi bir enerji üssü haline getirecek politikalar takip edeceğiz. Büyük hedeflere ulaşmak için coğrafyamızı nasıl kullanacağız- Dünyayı coğrafyamıza, coğrafyamızı dünyaya açacağız. İlk 10 ülke denilince matematiksel olarak bakınca diğer 9 ülkeyle rekabet halindesiniz. Birilerini geçeceksiniz. Göreceli onlardan iyi performans sergilemek lazım ki onları geçesiniz. Geçilecek ya da geri kalacak ülkelere bakınca, çoğu kıta ölçekli ülkeler. Yani Türkiye'nin 10-20 misli ülkeler. Mesela Amerika ve Rusya birer kıtadır. Kanada öyle... O zaman yapmamız gereken Türkiye'nin insan ve coğrafya potansiyelini, kıta ölçeğine çıkarmak. Bunu nasıl yaparız- Girişimci önündeki bariyeri kaldırırız. Vizeleri de bunun için kaldırıyoruz. Şu anda 64 ülkeye vizesiz seyahat ediliyor. Venezuella ve Belarus ile de belli aşamaya geldik. Çevre ülkelerle entegre hale gelmeliyiz. 13 ülkeyle sınır işbirliği mekanizması kurduk. 13 ülkenin devlet ve hükümet başkanları birlikte oturuyor ve ortak kabine toplantıları yapılıyor. Son olarak Yunanistan'la olduğu gibi."

Reklam
Reklam

-"Eskiden coğrafyayı açmaktan korkardık"-

Bakan Davutoğlu, "Eskiden coğrafyamızı açmaktan korkardık" diyerek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"İthal ikamesi uygularken, coğrafyayı kapatarak üretimi geliştirmeye çalışırdık. Şimdi gümrük duvarlarını yıkarak, bizim üretimimizi dışarı taşımak durumundayız. Çünkü İtalya, Almanya hattından Çin'e kadar bir hat çekin, tüm geri kalan dünyada en büyük üretim kapasitesi Türkiye'de. Bizim üretim kapasitemizi, ulaşım hatlarıyla gümrük duvarlarını yıkıp, her tarafa açmalıyız. Limanlarla en kısa sürede ürünlerin dünyaya açılması lazım. Bunun için serbest ticaret anlaşmaları imzalıyoruz, 19 ülkeyle imzalandı. Sadece Mersin Limanı çerçevesiyle değerlendirmek değil, tümüyle değerlendirme yapmalı."

Akdeniz havzasına bakınca Türkiye ekonomisinin 3 tane can alıcı sektörünün yan yana bulunduğuna dikkati çeken Davutoğlu, "Antalya'da turizm, Ceyhan'da enerji, üçüncüsü Mersin'de ticaret. Turizm, serbest ticaret ve enerji, hepsi yan yana dünyaya buradan açılıyor. Bizim bu hedefleri gerçekleştirmek adına, içerideki üretimle limanları birleştireceğiz, limanları da diğer ülkelerin limanlarıyla entegre hale getireceğiz" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Davutoğlu, Suriye'de sıkıntı olunca, İskenderiye'den Mersin'e Ro-Ro seferlerinin başladığını ifade ederek, 16. yüzyılda Akdeniz'i büyük ölçüde kontrol altında tuttuklarını, 19. yüzyılda dahi İzmir'den tüm Akdeniz'e gemi seferlerinin bulunduğunu vurguladı.

Bu coğrafyayı kullanamadıkları dönemlerde, İzmir Limanı'nın artacağına düştüğünü, Mersin'in istedikleri potansiyele ulaşamadığını dile getirerek, "Akdeniz Platformu Genel Sekreteri bizdeydi. Ankarada şunu söyledim, 'Akdeniz'in en uzun sahiline biz sahibiz. Akdeniz'de ulaşım konusunda, enerji konusunda, ne hareket olacaksa bizim haberimiz olacak. Nereden nereye hat başlayacaksa bizim katkımız olacak. Mersin'i birinci liman yapmak durumundayız. Doğu Akdeniz'in en büyük limanı Mersin Limanı ama hedef Mersin'i tüm Akdeniz'in en büyük limanı yapmak" ifadesini kullandı.

(sürecek)

Muhabir: Kerem Kocalar - Basir Gülüm

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz